Zenica

“Poruke iz prošlosti” naziv 15. manifestacije ‘Tragovima bosanskog kraljevstva – Zenica 2022’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Petnaesta manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva – Zenica 2022”, koja se ove godine održava pod nazivom “Poruke iz prošlosti”, počela je radionicom za djecu “Mali notar” u Muzej Grada Zenica.

Kako je u izjavi za Fenu kazao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, ovogodišnja manifestacija tematski je posvećena stećcima.

– Stoga i ova radionica sa zeničkim mališanima zapravo je finale polugodišnjeg rada nekoliko održanih radionica koje su se bavile učenjem Bosančice, epitafa sa stećaka…Djeca se kroz ove radionice igraju malih notara, pošto je dobro znano da je glavni notarijat u srednjem vijeku bio u Tvrđavi Vranduk – napomenuo je Jašarević.

Osim pomenute radionice, dodaje, večeras od 19.00 sati u prostoru Muzeja organizuju još nekoliko programa regionalnog karaktera. Bit će predstavljena knjiga Tamare Lujak “Rečnik slovenske mitologije”, zatim izložba lutaka od sunđera Tatjane Milivojčević “Tragovima slovenskih mitoloških bića” i regionalna kolektivna izložba ilustracija i fotografija “Stećak u našim snovima” te istoimene izložbe fotografija Dragića Rabrenovića.

Program se sutra od 11 sati seli u prostor Tvrđave Vranduk, koja je dio također dio zeničkog muzeja.

– Sutra predstavljamo i dvije knjige, regionalne zbirke priča autorica i autora “Poruke iz prošlosti – junior (ka)” i “Poruke iz prošlosti”. Riječ je o pričama o stećcima, koje su zapisali i ilustrirali autorice i autori iz regiona – Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ilustracije će biti prezentirane na izložbi u prostoru Tvrđave Vranduk – kaže Jašarević.

Muzej je za posjetioce koji žele pratiti program unutar Tvrđave Vranduk osigurao jedan autobus, jer, kako kaže Jašarević, finansijske mogućnosti nisu im dozvoljavale da obezbijede više autobusa.

Zbog istog razloga ove će im godine gosti biti samo partneri iz Crne Gore i Srbije, odnosno NVO “Akademija društvenih nauka” iz Bijelog Polja te Biblioteka “Slovo” iz Lapova. Posjetiocima će se sutra na Vranduku predstaviti i članovi zeničkog ansambla “Fugato”, koji će izvoditi srednjovjekovnu muziku, a moći će sudjelovati i u srednjovjekovnim igrama te kušati srednjovjekovnu hranu.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno