Info

Poruka konferencije u Sarajevu: Neophodno uspostaviti zakonski okvir zaštite prijavilaca korupcije u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poruka konferencije u Sarajevu: Neophodno uspostaviti zakonski okvir zaštite prijavilaca korupcije u FBiH – U okviru projekta “Jačanje javnog integriteta u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj“, kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Antikorupcioni tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jučer je u Sarajevu održana konferencija pod nazivom “Potreba zakonskog okvira zaštite prijavilaca korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Konferencija je okupila predstavnike oba doma Parlamenta Federacije BiH, predstavnike izvršne i pravosudne vlasti u Federaciji BiH, antikorupcijskih tijela u BiH, međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija, a konferenciju su otvorili britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH Hasim Šabotić, predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH Sead Lisak i delegatkinja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Ljubinka Atanasijević.

Istaknuto je da je Federacija BiH jedini nivo vlasti u Bosni i Hercegovini koja nema posebno zakonsko rješenja za zaštitu prijavilaca korupcije, te da su prijavioci korupcije u Federaciji BiH u značajno neravnopravnijem položaju od prijavilaca korupcije zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Poseban fokus konferencije je bila razmjena iskustava i zakonskih rješenja u vezi sa zaštitom prijavilaca korupcije nivoa vlasti u BiH koji imaju usvojene zakone o zaštiti prijavilaca korupcije, kao i potrebe za usvajanjem zakonskog rješenja na nivou Federacije BiH. Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u FBiH je trenutno u zakonodavnoj proceduri.

Jedan od panelista na konferenciji bila je i predsjednica Tima za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona Meliha Omersoftić, koja je govorila o iskustvima u postupanju sa prijavama korupcije te nedostacima sistema koji poziva javnost da prijavljuje korupciju, a u kojem istovremeno ne postoji zakonski mehanizam zaštite prijavitelja korupcije.

Generalni zaključak konferencije jeste da Nacrt zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u Federaciji BiH predstavlja kvalitetno rješenje koje zadovoljava ključne međunarodne standarde i pretpostavke da bude provodiv i efikasan na cijelom području Federacije BiH. Uspostavom ovakvog zakonskog rješenja se stvaraju ključne odrednice za ohrabrivanje prijavilaca korupcije da bez straha od odmazde u većem broju prijavljuju korupcijska ponašanja.

Ključna poruka konferencije je da je neophodno da se Nacrt zakona zadrži u zakonodavnoj proceduri kako bi prošao javne rasprave i na taj način se došlo do konačne uspostave zakonskog okvira zaštite prijavilaca korupcije, saopćeno je iz Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno