Info

Portal BH Selo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Unija za održivi povratak i integracije u BiH  je u Sarajevu promovirala web portal www.bhselo.ba  čiji je cilj, prvenstveno, podrška održivom povratku u BiH i stvaranje uvjeta za takav povratak.

Ova internetska stranica, dakle, pokrenuta je radi prikupljanja podataka i kreiranja informacija o turističkim destinacijama odnoso etno selima, seoskim domaćinstvima, nacionalnim parkovima i drugim zanimljivim destinacijama u Bosni i Hercegovini, ali i da motivira i podrži što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizovano bave pokretanjem sopstvenog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava.

– Naše prisustvo na terenu među povratnicima omogućilo nam je stvaranje šire slike o mogućnostima, odnosno o potrebama za ulaganje u oblasti koje imaju šanse da uspiju i omoguće „običnom čovjeku“ da radi i živi od svog rada. Podstaknuti masovnim odlascima bh. građana započeli smo projekt pod nazivom “Zajedno učunimo život ljepšim u BiH” koji je imao za cilj ohrabriti povratnike koji su se vratili u svoje obnovljene domove da tu ostanu i naprave vlastitu turističku i poljoprivrednu ponudu – kazala je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Jačanjem individualnih turističkih i poljoprivrednih kapaciteta , kako je naglasila, cilj je zaustaviti iseljavanje bosanskohercegovačkih građana, posebno mladih. Svoj doprinos nastojanjima Unije daje Svjetski savez dijaspore BiH, odnosno bosanskohercegovački građani u iseljeništvu, kao važan faktor u pogledu ekonomske stabilnosti naše zemlje.

Prema istraživanju koje je sprovela Unija za održivi povratak i integracije u BiH od sredine 2013. do početka 2015. godine zabilježena su masovna iseljavanja bh. građana, posebno povratnika u ruralna područja, te je prema podacima koji su, kako je danas rečeno, prikupljeni od mjesnih zajednica i povratničkih udruženja, u spomenutom periodu BiH napustilo 68.000 osoba.

– Brojevi o odlascima su jako bitni, ali su bitniji i razlozi odlaska ljudi, a tu je među prvim ekonomski faktor – rekla je Zukić te dodala da kada je u pitanju poljoprivreda, Unija je uz pomoć partnera iz biznis sektora, pokrenula kampanju povezivanja poljopivrednika u kooperanstke lance za poznato tržište. Rezultat te kampanje je 300 porodica, odnosno kooperanata za uzgoj kornišana , na prostoru cijele BiH.

Danas je prikazan i kratki film o nekim od destinacija koje su predstavljene na portalu WWW.bhselo.ba 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno