Info

Porezna uprava FBiH pozvala porezne obveznike da izmire svoje obaveze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porezna uprava Federacije BiH je pozvala porezne obveznike da do 31. decembra 2021. godine podnesu dospjele nepodnesene porezne prijave i izmire svoje porezne obaveze i poslovnu 2022. godinu započnu bez starih obaveza.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to: za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM; za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM; za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, kao ni riziku plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto.

– Blagovremenim isplatom plaća i plaćanjem poreznih obaveza dobivate zadovoljnog i produktivnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Naglašavamo da Poreznoj upravi nije cilj da prisilno naplaćuje javne prihode, i da obračunava troškove prisilne naplate u iznosu od pet posto duga, te da sankcioniše porezne obveznike – navode iz Porezne uprave FBiH.

Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih sam dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

– Sve učestalije napade i prebacivanje odgovornosti na Poreznu upravu koji se vrše zbog pokušaja Porezne uprave da naplati porezni dug zbog čega dolazi do blokade računa poreznih dužnika odbijamo kao neosnovane, tendenciozne i pokušaje ugrožavanja rada Porezne uprave i ekonomske stabilnosti Federacije BiH. Suosjećamo sa zaposlenicima koji svoja prava nastoje ostvariti protestima različitih oblika, ali oni ne treba da protestvuju zbog Porezne uprave koja ne dozvoljava isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa, jer ovim činom pomažemo, a ne odmažemo zaposlenim. Zato pozivamo zaposlene i njihove predstavnike da se bore za rješavanje uzroka koji dovode do toga da se vrši isplata plaća bez uplate doprinosa – dodali su iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava je podsjetila porezne obveznike koji imaju porezni dug koji je nastao zaključno do 31. decembrom 2018. godine, da uplatom ovog duga mogu ostvariti pravo na otpis zateznih kamata. Zahtjev za otpis zateznih kamata (Obrazac ZAOK), porezni obveznici mogu preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba, u dijelu obrasci – Zakon o visini stope zatezne kamate na javne prihode, ili na linku VIDEO, a podnosi se neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno