Biznis

Porezna uprava FBiH: Ne uvodimo porez na freelancere

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porezna uprava FBiH: Ne uvodimo porez na freelancere – Javno upućeni poziv Porezne uprave Federacije BiH da građani prijave svoje prihode ne predstavlja novo uvođenje poreza, saopćeno je danas iz Porezne uprave Federacije BiH, a povodom napisa pojedinih medija koji su prenijeli informaciju da vlast uvodi porez na poklone od dijaspore i da oporezivanjem freelancera želi opljačkati mlade i otjerati ih iz zemlje.

Porezna uprava Federacije BiH zbog istinitog i objektivnog informisanja građana upućuje slijedeće reagovanje:

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva.

S obzirom da se Zakon primjenjuje od 01.01.2009. godine, to se ne može govoriti o nekom novom porezu, a Porezna uprava Federacije BiH ne može selektivno primjenjivati zakonske odredbe.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da njen primarni cilj nije kažnjavanje i  izricanje sankcija, već je njen primarni cilj da porezni obveznici sami dobrovoljno prijave i plate svoje porezne obaveze.

Upravo da bi izbjegla izricanje sankcija Porezna uprava Federacije BiH je uputila Javni poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvaruju oporezive prihode iz inostranstva da sami prijave i plate propisane porezne obaveze.

S obzirom da će Porezna uprave Federacije BiH nastaviti sa prikupljanjem podataka od banaka o prilivima koja fizička lica – rezidenti ostvaruju putem različitih sistema plaćanja (PayPal, MoneyGram i dr. servisi), pozivamo Vas da dobrovoljnom prijavom svojih poreznih obaveza izbjegnete eventualnu prekršajnu i krivičnu odgovornost, navodi se u saopćenju.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno