Biznis

Porezna uprava FBiH blokirala račune rudnika u Brezi i Zenici, najavljen štrajk rudara

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je račune Rudnika mrkog uglja Breza i Rudnika mrkog uglja Zenica, a za 22. januar rudari u Brezi već su najavili štrajk. Zbog blokade računa RMU Breza u narednim danima neće biti moguća primjena aktuelnog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ni isplata plaća i drugih naknada za decembar prošle godine.

Ovo nije prvi put da je blokiran račun RMU Breza zbog dugovanja koja, prema posljednjim informacijama, iznose 4,5 miliona KM. Odluka o najavi štrajka donesena je jučer, a rudari će 22. januara održati protest kojim će iskazati nezadovoljstvo. Račun je blokiran i Rudniku mrkog uglja Zenica iz kojeg se još uvijek nisu oglašavali o ovom problemu.

Nakon uplate nešto više od dva miliona KM račun Rudnika mrkog uglja Kakanj je deblokiran te neće biti problema u isplatama primanja kakanjskim rudarima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem