Biznis

Porez na hljeb, lijekove, ali ne i na igre na sreću: Hoće li bogati kladioničari vratiti dug državi

Podijeli ovu vijest:

Porez na dodanu vrijednost (PDV) u Bosni i Hercegovini plaća se na hljeb, vodu, lijekove, školski pribor, čak i na humanitarnu pomoć, ali ne i za igre na sreću.

Ta anomalija utvrđena je članom 25. tačkom 7. Zakona o PDV-u, čiju je izmjenu, odnosno uklanjanje te privilegije za priređivače igara na sreću, predložio Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i u srijedu će se naći pred državnim parlamentarcima.

Prihodi vlasnika kladionica u BiH mjere se stotinama miliona KM, te okvirne procjene govore da bi se prihvatanjem predloženih izmjena na godišnjem nivou prikupilo oko 150 miliona KM.Samo u posljednjih pet godina su građani Federacije BiH na sportsko i RNG klađenje potrošili gotovo osam milijardi KM. U prošloj godini je zbog pandemije koronavirusa zaustavljen godišnji trend rasta ukupnog iznosa novca potrošenog u kladionicama, pa je prometovano sa „samo“ 1,36 milijardi KM.

PROČITAJTE I:   Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela javnu kampanju 'Stop švercu'

O kakvom se unosnom biznisu radi, što također ukazuje na besmislenost izuzimanja igara na sreću iz PDV sistema, govori činjenica da su dvije sportske kladionice u vlasništvu jedne osobe u 2019. godini ostvarile prihod od 90,6 miliona KM. Ukupno su priređivači igara na sreću u FBiH te godine ostvarili prihod u iznosu od gotovo 250 miliona KM. Godišnji iznos od 150 miliona KM prikupljenih uvođenjem PDV-a kladionicama u mnogome bi, za početak, pomogao saniranju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a zatim bi učinio stabilnijim javne budžete i stvorio mnogo širi okvir za kapitalne investicije. Sve te činjenice ne ostavljaju nikakav prostor državnim parlamentarcima da ne podrže ovakvo zakonsko rješenje.

PROČITAJTE I:   Loše vijesti za građane: Očekuje se dodatno poskupljenje goriva

Međutim, argumentima nisu raspolagali ni federalni parlamentarci koji su 2016. godine odbili Zakon o igrama na sreću, kojeg je također uputio Klub SDA i kojim je predviđeno oporezivanje svih dobitaka, pa i onih do 100 KM, što sada nije slučaj. Taj prijedlog je „oboren“ u Domu naroda Parlamenta FBiH, a protiv njegovog usvajanja bili su delegati HDZ-a BiH i SDP-a.

Ilustracije radi, u 2019. godini je ljubiteljima igara na sreću u FBiH isplaćeno 1.540.715.938,36 KM, a na dobitke ispod 100 KM, koji se ne oporezuju, odnosi se čak 76,09 posto ukupnog iznosa. S obzirom da je predloženo da se ti dobici oporezuju sa 10 posto, lako je izračunati da je budžet FBiH odlukom HDZ-a BiH i SDP-a oštećen za čak 133.471.151 KM.

Autor: Vijesti.bahl

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010