Politika

Pored paušala i visoke plaće 17 parlamentaraca dobijalo novac i za obilazak izborne baze: Ko to odobrava i kako

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U primanja zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ulazi i određena naknada za nešto što se zove obilazak izborne baze. Ovu vrstu primanja je tokom 2023. godine dobilo 17 parlamentaraca, neko za jedan, a neko za tri mjeseca, i njen iznos kretao se od 1.000 KM pa do 7.000 KM.

Interesantno je da svi parlamentarci, bez izuzetka, svaki mjesec dobijaju paušal od 900 KM čija je svrha, između ostalog, upravo pokriće troškova rada u izbornoj jedinici. Iz ovoga bi se moglo shvatiti da za isti posao pojedini zastupnici i delegati bivaju plaćeni dva puta.

– Svrha ili namjena paušala je za dodatne aktivnosti zastupnika i delegata tokom mandata, a koji se tiču povećanih materijalnih troškova u obavljanju zastupničkih, odnosno delegatskih dužnosti (a tiču se: rada u izbornoj jedinici, prisustva manifestacijama po pozivu organizatora i drugim aktivnostima gdje Parlamentarna skupština BiH ne snosi troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja i konsultantskih usluga) – piše u Odluci o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u PSBiH.

Ipak, za prvih 11 mjeseci ove godine je zastupnicima i delegatima, njih 17, po osnovu obilaska izborne baze isplaćeno ukupno 57.550 KM. Mahom se radi o parlamentarcima iz HDZ-a i SNSD-a, te po jednom iz SDS-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Zanimalo nas je šta onda znači i ko izračunava posebnu naknadu za obilazak izborne baze. U suštini, sve je u rukama klubova stranaka u Zastupničkom domu bh. Parlamenta i klubova naroda u Domu naroda.

U Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH kazali su da je ova naknada definisana u okviru budžetskih sredstava namijenjenih za parlamentarne klubove (klubove stranaka i Zastupničkom domu i klubove naroda u Domu naroda) po Zakonu o finansiranju političkih stranaka.

– Detaljan način raspodjele sredstava bit će regulisan Poslovnikom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – piše u Zakonu.

U Poslovniku Zastupničkog doma piše samo da Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamenta BiH donosi odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje političkih stranaka.

No u Sekretarijatu Parlamenta BiH pojasnili su da postoji interna odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove iz 2013. godine o upotrebi sredstava za parlamentarne klubove i da naknada za obilazak izborne baze pripada samo članovima kluba.

Stranački klubovi, odnosno njihov predsjedavajući, upućuje nalog nadležnoj službi Parlamenta BiH da se to isplati pozivajući se na odredbe odluke. Obrazloženja nema.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, koji je najbrojni klub u bh. Parlamentu, pojasnio je da pet posto novca koji dobije klub ide centrali stranke, a ostalo ostaje za rad kluba koji sam donosi odluku o načinu utroška. Istakao je da oni nisu koristili novac za isplatu naknade za obilazak izborne baze niti imaju namjeru to raditi.

– Pored paušala još da to koristimo, pomalo je smiješno – dodao je Špago.

Kazao je da ne zna šta precizno znači obilazak izborne baze koji su pojedini parlamentarci naplatili.

– Izborna baza je izborna jedinica gdje se bira za Parlament. To možda spada više u domen stranačkih aktivnosti. Naravno uvijek se može opravdati, a ne znam koliko je opravdano – prokomentirao je Špago.

Primanja po ovom osnovu u ovoj godini ostvarili su Aida Baručija, zastupnica Bh. inicijative-Kasumović Fuad (7.000 KM u septembru), zatim delegat Ilija Cvitanović iz HDZ 1990 (ukupno 4.450 KM u martu, junu i septembru), zastupnica HDZ-a Darijana Filipović (ukupno 3.000 KM u martu i junu), zastupnik HDZ-a Predrag kožul (ukupno 3.000 KM u martu i junu), zastupnik SNSD-a Milorad Kojić (1.500 KM u junu), delegat Radovan Kovačević iz SNSD-a (ukupno 2.500 KM u martu, junu i septembru), zastupnik HDZ-a Slavko Matić (ukupno 3.000 KM u martu i junu), delegat Želimir Nešković iz SDS-a (ukupno 3.500 KM u martu, junu i septembru), delegat Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a (ukupno 2.000 KM u junu i septembru), delegat Sredoje Nović iz SNSD-a (ukupno 3.000 KM u martu, junu i septembru), delegat Marina Pendeš iz HDZ-a (ukupno 6.000 KM za mart, juni i septembar), zastupnik SNSD-a Obren Petrović koji je jedan od najneaktivnijih (1.500 KM u junu), zastupnik SNSD-a i član kolegija Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (1.500 KM u junu), delegat iz SNSD-a i član Kolegija Doma naroda Nikola Špirić (ukupno 3.000 KM u martu, junu i septembru), delegaz Zdenko Ćosić iz HDZ-a (ukupno 4.050 KM u aprilu, junu i septembru), te zastupnik HDZ-a i član Kolegija Zastupničkog doma Marinko Čavara (ukupno 3.000 KM u martu i junu) i Dragan Čović iz HDZ-a, član Kolegija Doma naroda (ukupno 5.550 KM u martu, junu i septembru).

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno