Info

Popuštanjem EU, BiH gubi 200 miliona KM

Popuštanjem EU, BiH gubi 200 miliona KM
Popuštanjem EU, BiH gubi 200 miliona KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukoliko BiH prihvati princip “tradicionalne trgovine” sa EU, koji uporno zagovara Evropska komisija, došlo bi do otvaranja bh. tržišta za bescarinski uvoz, zbog čega se može očekivati direktni godišnji gubitak od oko 200 miliona maraka, upozoravaju domaći ekonomisti.

Oni ističu da bi taj gubitak dugoročno bio i puno veći, jer slabljenje domaćih proizvođača, otpuštanje radnika, smanjenje stočnog fonda i sve ostalo što se vezano može dogoditi prihvatanjem tog principa znači i mnogo veće i ekonomske i socijalne gubitke.

Iz tog razloga, ekonomisti poručuju da je onaj ko prihvati ovakvu ucjenu i nanese ovoliku štetu privredi i građanima BiH, izdajnik njenih interesa.

Naime, Evropska komisija od BiH zahtijeva da Hrvatskoj prizna benefite koje je imala kao potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), iako je ta zemlja članica EU, čime joj je direktno prekinut status u CEFTA. O ovom pitanju se već nekoliko godina vode pregovori, gdje BiH istrajava na zaštiti svoje ekonomije.

Međutim, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je nedavno da je Predsjedništvo BiH zatražilo od Savjeta ministara BiH da, povodom novih okolnosti – aplikacije BiH za članstvo u EU, preispita pregovaračku poziciju i pokuša da nađe kompromis u pregovorima s Evropskom komisijom o “tradicionalnoj trgovini”.

“Predsjedništvo BiH dalo nam je veoma težak zadatak – i Savjetu ministara BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Biće teško obezbijediti da se izađe u susret i zahtjevima Evropske komisije i da budu zaštićene ključne linije u poljoprivrednom sektoru BiH”, rekao je Šarović i dodao da će Ministarstvo na čijem je čelu uložiti maksimalne napore.

On je podsjetio da se o ovom pitanju razgovara već tri godine.

“Do sada smo se držali čvrste pregovaračke pozicije na osnovu koje je BiH imala određene benefite putem dodatnih sredstava od najmanje 50 miliona KM na godišnjem nivou od carina i drugih dažbina za uvoz iz EU, ali je i zaštitila domaću proizvodnju”, istakao je Šarović.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je da je ovdje riječ o ucjenjivanju BiH od strane EU, te da je najavljena spremnost domaćih vlasti da prihvate tu ucjenu i tako počine ekonomski zločin prema vlastitoj privredi, odnosno otvore ionako uvozom preplavljeno bh. tržište dodatnom bescarinskom uvozu iz cijele EU. On je naveo da je BiH do sada istrajavala na stavu da ne odstupi od vlastitih ekonomskih interesa. Prema njegovim riječima, EU sada koristi slabost aktuelne strukture vlasti u BiH koja “nije u stanju ponuditi ni uraditi apsolutno ništa konkretno za dobrobit privrede i građana i očajnički zavisi o stranim kreditima”.

“Nadu za nove izbore vlast gaji u ‘aplauzima iz Brisela’ umjesto u interesima vlastitih građana i privrednika”, kazao je Gavran.

On pojašnjava da je argument da su “svi ostali u CEFTA već prihvatili isto” notorna neistina, jer je Srbija prihvatila kvote za bescarinski uvoz od kojih nijedna nije veća od 200 tona godišnje. Međutim, kaže da se od BiH za brojne grupe proizvoda traže kvote mjerene bukvalno hiljadama tona, pa i desetinama hiljada gledano grupno. Tako se traži kvota od 12.000 tona za mlijeko, 17.000 tona za jogurt, pavlaku i slično, 3.500 tona za svježe meso i tako dalje. Govoreći o argumentu da se time pomaže Hrvatskoj, kazao je da je to isto tako laž, jer bi se kvota otvorila za cijelu EU i na primjer moglo bi nas preplaviti mađarsko mlijeko umjesto hrvatskog.

“To nam nije toliko bitno, ali bitno je da bi tih 200 miliona ili više KM, tih 12.000 tona mlijeka, 17.000 tona pavlake, jogurta, 3.500 tona svježeg mesa moglo ući u BiH bez carina, s nižim cijenama, bez budžetskih prihoda od carine, kao nelojalna konkurencija bh. proizvođačima”, rekao je Gavran.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je zahtjev Evropske komisije, odnosno Hrvatske koja je članica EU, da se toj zemlji zadrži status članice CEFTA u izvozu svojih proizvoda neprihvatljiv.

“Ako se govori o pravilima međunarodne trgovine, ona moraju biti ista i ravnopravna za sve učesnike. A ne da dođemo u situaciju da Hrvatska bude beneficirana, a šta god bi mi trebalo da prodamo Hrvatskoj to bi se smatralo kao izvoz u EU. To je na štetu BiH”, smatra Pavlović i dodaje da ne vidi da je BiH u interesu da ovo prihvati, jer je veoma mali nivo beneficija koje zauzvrat nudi EU. Iz tog razloga, on misli da bi trebalo napraviti ekonomsku analizu svega toga – šta dobijamo i gubimo, pa onda pregovarati, a ne samo pregovarati bez tih elemenata neophodnih za kvalitetan dogovor.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno