Info

Poplave: Za ZDK 572.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osma sjednica Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je u funkciji člana Upravnog odbora Fonda predsjedavao zamjenik premijera FBiH i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, održana je danas u Sarajevu.

UO Fonda donio je dvije odluke o davanju saglasnosti na sporazume o saradnji. Prvom je data saglasnost direktoru Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasminu Jaganjcu da može potpisati Sporazum o saradnji između Fonda, Ministarstva prostornog uređenja FBiH i UNDP-a, koji se odnosi na saniranje klizišta u FBiH.

UO je također dao saglasnost Jaganjcu da može potpisati Sporazum o saradnji između Fonda i UNDP-a, koji se odnosi na zajedničku izgradnju kuća nakon šteta izazvanih klizištima u FBiH.

Nakon razmatranja, UO Fonda usvojio je izvještaj Jaganjca o realizaciji 22 odluke UO Fonda za period 4. decembar 2014.-10. februar 2015. godine.

U izvještaju se navodi da je, po odlukama UO, općinama i kantonima doznačeno i raspoređeno 11.060.117,23 KM. Na računu Fonda trenutno je 2.248.226,17 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o usmjeravanju sredstava kantonima koje je Federalni fond vršio u skladu s Odlukom od 4. septembra prošle godine o utvrđivanju kriterija, dodjeli i usmjeravanju sredstava privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete usljed prirodne nesreće.

U izvještaju je obrazloženo da je za ove namjene Zeničko-dobojskom kantonu usmjereno 572.000 KM, Tuzlanskom 600.000 KM, Posavskom 200.000 KM i Unsko-sanskom kantonu 50.000 KM. Zeničko-dobojski kanton zadužio je 600.000 KM, od čega je po javnom konkursu plasirao 572.000 KM, a sredstva koja treba opravdati iznose 28.000 KM.

Po ovoj odluci za dodjelu i usmjeravanje, odobreno je 2.000.000 KM, a po iskazanim potrebama kantona i općina doznačeno je 1.450.000 KM. Neraspoređena sredstva od 550.000 KM bit će zadržana u Fondu i implementirana sukladno potrebama, a po odlukama UO Fonda.

UO je danas usvojio i Informaciju i prijedlog Jaganjca o pristiglih 12 zahtjeva kantona i općina za investiranje u izgradnju stambenih i infrastrukturnih objekata.

Prioritet Federalnog fonda, a po odlukama UO, i dalje će biti aktivnosti na cjelokupnom zbrinjavanju ugroženih porodica usljed klizišta i poplava. U ovom trenutku potrebno je izgraditi još 550 stambenih objekata, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno