Biznis

Polovini njemačkih kompanija nedostaje radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polovini njemačkih kompanija nedostaje radnika – Sve više njemačkih kompanija ima teškoća s pronalaženjem radnika, pokazalo je istraživanje Udruženja njemačkih komora trgovine i industrije (DIHK), objavljeno u srijedu.

Teškoće u potrazi za novim radnicima navelo je u ovogodišnjem istraživanju 49 posto kompanija, utvrdili su u DIHK-u. Prošle je godine njihov udio iznosio 47 posto, prenosi Hina.

Posebno velike teškoće iskazali su u građevinskom sektoru. Sve veći problemi javljaju se i u sektoru elektroničkog inženjerstva, gdje mnoge kompanije imaju teškoća s pronalaženjem radnika s potrebnim kvalifikacijama.

Više od polovine anketiranih kompanija danas je spremno tražiti radnike i izvan Evropske unije, navode u DIHK-u.

Do sada je u Njemačku došlo blizu 40 hiljada radnika iz zemalja izvan Evropske unije, kaže čelnik udruženja Achim Dercks, predviđajući povećanje njihovog broja “do šestocifrenih vrijednosti”.

Biznisinfo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno