Biznis

Polovina kompanija nastavlja planirana ulaganja u BiH

Polovina kompanija nastavlja planirana ulaganja u BiH- Tokom 2020. godine Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) je realizovala Aftercare online upitnik sa postojećim investitorima i dobila informaciju na osnovu koje 50% stranih investitora potvrđuje nastavak planiranih ulaganja u BiH koje su dogovorene i prije pandemije, 40% će najvjerovatnije odgoditi planirana ulaganja, dvije firme planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, a jedna će potpuno zaustaviti investicijske aktivnosti.

U kontaktu sa kompanijama prevladava opredjeljenje kako će određeni investicijski planovi biti na neko vrijeme odgođeni ili usporeni kako bi se nadomjestili izvjesni gubici i prevazišao dodatni rizik i neizvjesnost poslovanja.

Pandemijom su osim kompanija koje su vezane za uslužni sektor, najviše pogođeni određeni proizvođači i izvoznici.

U stanju globalnog zatvaranja granica, mnoge kompanije su morale smanjiti ili u potpunosti obustaviti proizvodnju zbog nemogućnosti ili otežane nabavke odnosno uvoza repromaterijala. Iz istih razloga, pogođene su i kompanije čije je poslovanje većinski usmjereno na izvoz.

Pad stranih investicija
Prema procjenama i objavama relevantnih međunarodnih organizacija, direktne strane investicije bi u narednom periodu 2020/2021. mogle imati pad do 40% na globalnom nivou, što će svakako imati negativan uticaj i na priliv direktnih stranih investicija u BiH.

Prema zvaničnim podacima CBBH direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini su u 2019. godini iznosila 699 miliona KM ili 357 miliona eura.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini najviše investirale su Rusija (211 miliona KM) i Hrvatska (117 miliona KM). Iste zemlje su bile i najveći investitori u 2018. godini. Zemlje koje slijede su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2019. godini (preko 20 miliona KM): Velika Britanija (85 miliona KM), Austrija (61 milion KM), Luksemburg (28), Saudijska Arabija (22) i Slovenija (20 miliona KM).

D.H.
biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: