Ljudi

Policajke Ana Mijač i Tanja Zeljko

Ana Mijač sa kolegama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policajke Ana Mijač i Tanja Zeljko – Tokom građanskih protesta i nereda koji su se u Zenici i širom BiH dogodili 7. februara 2014. dvije žene su, ni krive ni dužne, bile na meti raznih huligana i njihovih kamenica…

Tanja Zeljko
Tanja Zeljko

Dvije policajke, Ana Mijač i Tanja Zeljko, kao pripadnice Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu MUP-a ZDK, rame uz rame su sa kolegama policajcima obezbjeđivale zgradu Vlade ZDK. Zbog toga su 2014. za Dan policije dobile i prigodne nagrade ministra i policijskog komesara.

Povodom 8. marta – Dana žena sa 29-godišnjom policajkom Anom Mijač smo razgovarali o svim prednostima, izazovima i problemaima profesije policajke. Zaljubljena u svoj posao “Ja sam zaljubljena u svoj posao i zbog toga mi ništa nije teško. Radim na svim referatima i u smjenama, ali sa ponosom i sretna mogu kazati da sa zadovoljstvom oblačim uniformu i krećem na posao”, kaže Ana Mijač, koja izgleda vrlo krhko, ali kaže da svakodnevno vježba i ne boji se susreta sa kriminalcima.

Nerijetko, ih prilikom hapšenja “smota”, tako da u čuđenju ostanu koliko snage ima u rukama ove 29-godišnjakinje. Oni razuzdaniji čak je i pozivaju da ih ona uhapsi, aludirajući na njen fizički izgled. I onda se grdno prevare. Ipak, kada su u pitanju fizički zahtjevniji zadaci, kolege policajci najčešće džentlemenski preuzimaju teže zadatke.

“Po dolasku na mjesto intervencije ili zločina svi znamo šta je čiji posao i ko će koje radnje poduzeti. Sve kolege imaju majke, sestre, supruge, tako da nas doista razumiju i u određenim situacijama poštede. Ipak, kada su u pitanju određene situacije gdje npr. treba razgovarati sa žrtvama ili svjedocima nasilja u porodici, tu ulijećemo mi – žene u policiji”, priča nam Ana.

Ekonomistica sa šapkom

Terenski rad joj je ostvarenje snova, a o poslu u policiji sanjala je od malena. U policiju se zaposlila 2011., tek iz petog pokušaja. Mada je završila Ekonomski fakultet, nikada sebe nije vidjela kao nekog ko će sjediti u kancelariji i listati izvode i zbrajati račune i brojke. “Smatram da nikad ne treba odustajati od snova. Posao koji se radi sa ljubavlju daje najbolje rezultate”, kaže Ana, koja dodaje da bi u budućnosti najradije radila na referatu nasilja u porodici.

Pored posla u policiji, Ana je aktivna u alpinizmu i ekstremnim sportovima. Već duži niz godina članica je Kluba za praktično streljaštvo “Shot”, gdje uvježbava vještine streljaštva, a i članica je Gorske službe spašavanja stanice Zenica. Velika je zaljubljenica u prirodu i svaki slobodan trenutak nastoji provesti u prirodnom ambijentu, na nekom od zeničkih izletišta. (Naša riječ)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno