Info

Pokušaj legitimacije pacijentice UKCS-a zbog izjave za N1

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pokušaj legitimacije pacijentice UKCS-a zbog izjave za N1 – Pacijenti ne mogu izvan ograda Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a novinari ne mogu unutra. Na tragu priče o kvaru aparata za zračenje pacijenata oboljelih od karcinoma, naša ekipa došla je ispred Onkološke klinike kako bi razgovarala sa pacijenticom.

Snimanje nam nije dozvoljeno. Nakon našeg odlaska, u telefonskom razgovoru ista pacijentica javlja nam da su je pripadnici kliničkog obezbjeđenja pokušali legitimisati.

“Tražio je moje podatke i odbila sam da mu ih dam. Jer, nemam ja šta razgovarati sa obezbjeđenjem. Uradila nisam ništa. Nikakav kućni red prekršila nisam. Postala sam svjesna toga da ću vjerovatno u UKCS-u doživjeti torturu. Meni je već ovo neviđena tortura. Ja sam bolesna žena. Ovdje sam sa kancerom. Ni terapiju ne primam kako treba a dobro znam kako je i drugi primaju, sa zakašnjenjem. Ukoliko smetam kao pacijent, nek me izmjeste u Banjaluku. Banjaluka se i tako pokazala voljnom da prihvati”, kazala je Zdena Šarić Pisker za N1, pacijentica na Onkološkoj klinici UKCS.

Zdena Šarić Pisker, kaže nam, da je jutros primila terapiju. Tri dana ranije, pacijentice onkološke klinike organizovali su protest. Uplašene su da će njihovo liječenje biti ugroženo.

Podsjetimo, prema riječima ljekara Kliničkog centra , dva aparata za vanjsko zračenje koji su bili pokvareni, stari su 12 i 15 godina.Potvrdili su i kako je praksa širom svijeta da se ovakvi aparati mijenjaju svakih pet do šest godina.

Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju KCUS-a je kazao: “Mi smo krenuli u proces nabavke novih i bojim se da će se stanje komplicirati vremenom sve dok se ne nabavi nova oprema. To je oprema koja je trebala biti zamijenjena prije pet godina, a nije”.

Neprijatno čekanje na neophodnu terapiju za pacijente onkologije trajalo je tri dana. Kažu, drago im je što se nije produžilo. Jer da jeste, za nastavak liječenja morali bi putovati u Mostar, Tuzlu, Zenicu ili Banjaluku, za šta mnogi nemaju novca. Njihovo liječenje moglo je biti ozbiljno ugroženo.

“Nijedan pacijent nije isti slučaj. Svaki ljekar je odgovoran da svog pacijenta zbrine na najbolji mogući način. Nemaju svi istu dijagnozu, nisu svi isto liječeni i nemaju svi isti stadij bolesti. Ja i sve moje kolege koje rade ovdje ćemo se pobrinuti da niti jedan od ovih pacijenata ne bude oštećen”, kazala je Dženana Eminagić, radiolog.

Nakon popravke linearnog akceleratora, najavljeno je da će Klinika raditi u tri smjene, kako bi se planirani raspored liječenja pacijenata odvijao bez zastoja. Za 42 pacijenta planiran je ubrzan kurs zračenja sa softverskim preračunavanjem doze, kako bi optimalna doza radioterapije bila ispoštovana.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno