Info

Pokrenut novi portal Coolturna baština

Pokrenut novi portal Coolturna baština
Pokrenut novi portal Coolturna baština
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pokrenut novi portal Coolturna baština- U cilju promocije vrijednog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja zajedničkog naslijeđa Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) pokrenula je portal naziva “Coolturna baština”– www.coolbastina.ba.

Na portalu “Coolturna baština” objavljivati će se tekstovi o značajnoj kulturnoj baštini BiH, ali i drugih zemalja; mladim kreativcima koji inspiraciju u svom radu crpe iz bogate zajedničke baštine i pridaju važnost očuvanju nasljeđenih dobara; vrijednim spomenicima kulture; zanatima; bitnoj ulozi muzeja u očuvanju naslijeđa itd.

Važan segment ovog portala je “Mapa naslijeđa” koja sadržava informacije o različitim kulturnim dobrima od značaja širom BiH. Mapiranju dobara može doprinijeti svaka osoba kroz formular dostupan na ovom portalu.

“Da bi sačuvali i zaštitili nasljeđena dobra važna je uloga svakog pojedinca. Iz ovog razloga na portalu smo omogućili svim građanima/kama da putem formulara dostave informacije o lokalitetu, nekoj staroj kući, prepoznatljivom objektu i slično iz njihovih sredina za koje smatraju da je važno sačuvati. Okruženi smo izuzetno vrijednim dobrima koja danas nažalost rijetko primjećujemo. Svako od tih dobara ima posebnu priču koja govori o nama i našem društvu, ali i izuzetnu kulturnu i historijsku vrijednost,” izjavila je Adisa Džino Šuta, direktorica CHwB BiH.

Portal “Coolturna baština” je raspisao poziv za saradnike, koji je dostupan na sljedećem linku: http://goo.gl/bT0SY9 Na poziv se mogu javite sve osobe koje žele doprinijeti očuvanju, zaštiti i promociji zajedničkog naslijeđa.
CHwB BiH je nevladina organizacija nastala u aprilu 1995. godine. CHwB je posvećen očuvanju, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa BiH i drugih zemalja. Više informacija dostupno na: www.chwb.org/bih; Facebook: CHwB BiH i Instagram: chwb_bih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno