Zenica

Pojačane mjere prisustva policijskih službenika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

Ministar MUP-a Ze-Do kantona Dario Pekić naložio pojačane mjere prisustva policijskih službenika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK.

Sa početkom nove školske godine u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, u cilju sprječavanja prisustva kriminogenih lica u školama, školskim dvorištima i u neposrednoj blizini školskih objekata, potrebno je da policijski službenici Uprave policije poduzmu sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju pojačanog legitimisanja i drugih vidova kontrole navedenih lica čije prirustvo izaziva uznemirenost i strah kod školskog osoblja, učenika i njihovih roditelja.

Ministar unutrašnjih poslova nalaže Upravi policije pojačano prisustvo policijskih službenika u školama na području Kantona i izradu plana aktivnosti koji će, uz ostalo, uključivati intenzivniju provedbu projekata „Povećanje sigurnosti u školama“ i „Rad policije u zajednici“, čijom realizacijom će iz škola, školskih dvorišta i neposredne blizine školskih objekata biti odstranjena sva lica koja bi svojim ponašanjem mogla štetno uticati na odvijanje procesa nastave i ugroziti sigurnost učenika i školskog osoblja. Cilj navedenih mjera je povećanje osjećaja sigurniosti učenika, roditelja i nastavnog osoblja.

Za realizaciju pomenutih aktivnosti treba zadužiti sve policijske uprave kao i policijske stanice na području Kantona, s tim, ako se ukažu potrebe, policijski službenici poduzimat će i nove mjere radnje u skladu sa zakonom i ovlaštenjima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem