Kultura

Pogledajte koliko ko izdvaja za kulturu u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pogledajte koliko ko izdvaja za kulturu u ZDK – U 2017.godini općine u ZDK kao i Grad Zenica planirali su u svojim budžetima sredstva za oblast kulture. Međutim vidljivo je i da se procenat izdvajanja za kulturu razlikuje od općine do općine. Šta jedan grad čini ozbiljnim gradom? Dosta toga, a u najvećoj mjeri i kultura.

U ZDK od 12 općina najmanje je u odnosu na svoj budžet izdvojila, najmanja, općina Doboj Jug 0,18% ili 4.000KM, dok je najviše izdvojio Kakanj 3,60% ili 851.204KM.

ZDK je u 2017.godini planirao za oblast kulture 3.557.140KM odnosno 1,14%. Uzimajući u obzir međunarodne standarde koji utvrđuju pozitivnim svako izdvajanje iznad 1% može se konstatovati da je jedan broj općina u ZDK zadovoljio ovaj kriterij među kojima nažalost nije i Visoko.

U okviru “Transfera za ustanove kulture” Kanton je izvojio u 2017. godini 3.262.140,00 KM. Zeničko-dobojski kanton je nastavio finansirati 15 ustanova kulture (11 javnih biblioteka, 3 javna muzeja i Bosansko narodno pozorište Zenica) i time omogućio kvalitetno funkcionisanje ustanova kulture.

Iz Izvještaju Monitoring tima je moguće zaključiti da pojedini osnivači ustanova nedovoljno finansiraju ustanove kulture koje su osnovali, te da se pomenute ustanove u pojedinim slučajevima skoro u potpunosti finansiraju sa kantonalnog “Transfera za ustanove kulture”. (Visoko.co.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno