Politika

Podrška ženama na lokalnim izborima – “Women to Women – Kampanja WOW!”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Podrška ženama na lokalnim izborima – “Women to Women – Kampanja WOW!” – U periodu od 16.10.2020. do 10.11.2020. godine, u vrijeme predizborne kampanje,  u Gradu Zenica biti realizovane aktivnosti podrške ženama za aktivno učešće na lokalnim izborima 2020. godine. Ovo je prva kampanja takve vrste koja potiče iz Zenice čije su kreatorke mlade Zeničanke.

Naime, mlade žene Grada Zenice predvođene Berinom Meškić  iskoristile su priliku te aplicirale na projekat TPO fondacije koja kroz NIRA program ima za cilj promociju i poticaj žena i mladih na aktivno učešće u politici u Bosni i Hercegovini.

Projekat se zove  „Women to Women“ odnosno „Kampanja WOW!“ i ima za cilj da osvijesti, ohrabri i aktivira žene da izađu na Lokalne izbore koji će se održati 15.11.2020. godine, da glasaju i na taj način budu kreatorke buduće politike u svojoj lokalnoj zajednici.

Kao ciljana skupina targetirane su žene, kao marginalizovana skupina društva. Zbog uticaja političke manipulacije, zakonodavne nedorečenosti kao i uticaja tradicionalnih i patrijarhalnih okvira, žene kao marginalizovana kategorija društva još uvijek ne uživaju izborna prava u njihovom punom obimu. Zbog neravnopravno raspodjeljene moći između muškaraca i žena, teškog položaja u društvu, ekonomske zavisnosti kao i socijalne ugroženosti žene ne participiraju na izborima jer smaraju da ne mogu napraviti promjenu u svojoj lokalnoj zajednici.

Projektom „Kampanja WOW!“ planirano je kreiranje pet audiovideo jinglova u trajanju od 30 sekundi. U jinglovima bi govorile poznate i prepoznaljive žene iz lokalne zajednice, koje zagovaraju, zastupaju i štite ženska ljudska prava. One bi kroz pet različitih priča, iz sasvim drugačijih perspektiva podijelile svoja iskustva i na taj način potaknule žene da se aktiviraju i izađu na izbore i glasaju. Jinglovi ne bi sadržavali poruku za koju političku stranku ili kandidata treba glasati, niti bi pozivale da se glasa samo za žene. Svrha poruka jeste animiranje i poduzimanje akcije u smislu izlaska na izbore. Jinglovi će se emitovati tokom predizborne kampanje na led ekranu koji se nalazi u centru grada, u neposrednoj blizini Robne kuće Bosna, trga Kameni spavač i kružnog toka kroz ulice Londža i Talića brdo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno