Zenica

Podrška borbi protiv klimatskih promjena

Podrška borbi protiv klimatskih promjena – Pod pokroviteljstvom Njemačke ambasade iz Sarajeva u sklopu akcije na globalnom nivou Climate Diplomacy Week ( 19. -26.06.2017.g. ) u Zenici će se održati promotivna manifestacija načina djelovanja i borbe protiv klimatskih promjena na lokalnom i globalnom nivou.

U tom periodu ambasade širom svijeta obilježavaju i promovišu potrebu očuvanja okoliša, zdravog života za koji je nužno obezbijediti i zdravu okolinu. Ovo pitanje je već danas postalo uslov opstanka ljudske civilizacije na našoj planeti, gdje smo već uveliko sudionici globalnih i katastrofalnih klimatskih promjena i koje su u velikoj mjeri rezultat pogubnih nekontrolisanih ljudskih djelovanja i uticaja. Dobar dio ovih promjena se već dešava bespovratno i krajnje je vrijeme da se ovi procesi pokušaju staviti pod kontrolu.

Organizaciju manifestacije u Zenici je ove godine dobilo udruženje ZOP iz Zenice uz učešće partnera EKO-FORUM iz Zenice, Crveni Križ iz Zenice, Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, te udruženje GEOPA.

Osnovni cilj akcije je promocija važnosti očuvanja zdrave okoline i zdravog načina života, sa ciljem podsticanja građana Zenice da vode veću brigu o svojoj neposrednoj životnoj sredini i svom zdravlju. Da bi se ostvarili ovi ciljevi osnovno je podizanje kulture, svijesti i potrebe očuvanja okoliša koje počinje tu oko nas, dakle ondje gdje mi sami možemo i moramo učiniti prve korake. Uz pomoć ovih partnerskih udruženja će se takođe govoriti o planovima EU kada je u pitanju borba protiv globalnog zagrijavanja, alternativnim izvorima energije, štetnim uticajima pušenja na zdravlje, energetskoj efikasnosti i štednji energije, volonteri Crvenog Križa će mjeriti pritisak i šečer u krvi naših sugrađana, a predviđene su i zabavne manifestacije za najmlađe stanovnike grada.

Manifestacija će se održati 01.07.2017.g. na Trgu Alije Izetbegovića ( plato ispred RK Bosanka ) od 10:00 do 14:30 sati.

Pozivamo ovom prilikom naše sugrađane da pokažu interes i posjete manifestaciju obzirom da je grad Zenica visoko na listi ekološki ugroženih gradova, a naša država na prvim mjestima u Europi po stepenu zagađenja okoline, broju umrlih od posljedica zagađenja, broju pušača, energetskom siromaštvu itd.itd. Puno razloga za zabrinutost a pogotovu djelovanje svih nas na svim razinama.

Za Eko forum Zenica i udruženje ZOP – Alibegović Zlatan i Adi Mujkanović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: