Biznis

Podrška bankarskom sektoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA), dio Grupe Svjetske banke koja se bavi osiguranjem od političkog rizika i kreditnim unaprjeđenjem, najavila je da pruža garancije za tekuće kreditiranje realne ekonomije od strane podružnica banke Raiffeisen Bank International (RBI) u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

MIGA daje garancije od 457 miliona eura banci RBI, koja je druga najveća finansijska grupa koja posluje u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Osiguranje agencije MIGA umanjit će profil rizika u vezi sa poslovanjem RBI u ovim zemljama, što će banci omogućiti da zadrži lokalno kreditiranje i na taj način stimuliše ekonomski rast, stvaranje radnih mjesta i smanjenje siromaštva.

Uz učešće agencije MIGA, banke podružnice će morati da izrade i sprovedu sisteme za upravljanje životnom sredinom i socijalnim pitanjima koji su srazmerni riziku u njihovim portfolijima. Očekuje se da će ova dodatna karakteristika da pomogne unaprjeđenju cjelokupne održivosti korporativnih klijenata podružnica kao i investicionih projekata.

“Garancije agencije MIGA predstavljaju značajan alat za upravljanje našim profilom rizika pošto želimo da se usredsredimo na tržišta koja obećavaju, a na kojima možemo imati održivu ulogu u obezbjeđivanju pristupa finansijama. Ponosni smo što smo prva austrijska bankarska grupa koja je uvela ovaj proizvod”, rekao je Karl Sevelda, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG.

“I dalje smo posvećeni pružanju podrške onim ekonomijama koje su doživele potres usljed globalne finansijske krize”, rekla je Keiko Honda, generalna direktorka i izvršna potpredsjednica agencije MIGA. “Konkretno, naša podrška finansijskom sektoru u ovim zemljama može da produbi tamošnja kreditna tržišta, od čega imaju koristi i preduzeća i potrošači”.

Podrška koju MIGA pruža banci RBI nadovezuje se na izuzetno bitnu ulogu koju je agencija imala u podršci za Zajednički akcioni plan MFI (međunarodnih finansijskih institucija) koji su sproveli Grupa Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka kao odgovor na globalnu finansijsku krizu. MIGA je omogućila garancije u vrijednosti od 1,9 milijardi USD u okviru inicijative za pomoć ekonomijama istočne Evrope.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno