Sudske klupe

Podnesene 273 pritužbe, na “tapetu” 360 tužilaca

Podnesene su 273 pritužbe na ukupno 360 tužilaca u BiH
Podnesene su 273 pritužbe na ukupno 360 tužilaca u BiH

Podnesene 273 pritužbe, na “tapetu” 360 tužilaca  – Zvanično je utvrđeno da se trećina svih disciplinskih postupaka koji se vode protiv sudija i tužilaca u BiH odnosi na njihovo namjerno odugovlačenje postupaka, što dovodi do zastare krivičnog gonjenja, javlja televizija N1.

Zbog toga, veliki broj procesa pada na sudovima u BiH, a oni koji su počinili krivična djela ostanu nekažnjeni.

Nerijetko, u sudskim procesima optužbe padnu, a krivci ne budu kažnjeni, ne zbog toga što nisu krivi, već zbog neogdovornosti ili korumpiranosti sudija i tužitelja.

Prema podacima Ureda glavnog disciplinskog tužitelja, lani je pokrenuto 28 postupaka protiv 31 nositelja pravosudnih funkcija, a ukupno je bilo 1163 pritužbe.

Tako ispada da skoro na svakog sudiju ili tužitelja dođe po jedna pritužba.

Od 1080 sudija u BiH lani je zabilježeno 990 pritužbi. U isto vrijeme podnesene su 273 pritužbe na ukupno 360 tužitelja u Bosni i Hercegovini.

Od svih postupaka koji su vođeni protiv nositelja pravosudnih funkcija, preko 30 posto se odnosi na zastaru krivičnog gonjenja, to jeste sudije i tužitelji su namjerno ili iz nemara krivi što neki postupak nije vođen, ili su pomogli da neko izbjegne kaznu za počinjena djela.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem