Info

Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti i mehanizmima zaštite od diskriminacije u MUP-u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti i mehanizmima zaštite od diskriminacije u MUP-u ZDK – Jučer je (21.03.2019. godine) u službenim prostorijama MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) u Zenici održana jednodnevna radionica pod nazivom „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH“,  kojoj je prisustvovalo oko 20 policijskih službenica. Radionica je realizirana od strane Udruženja „Mreža policijskih službenica“, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Fokus radionice bio je na razumijevanju koncepta rodnih pitanja uopće, različitih uloga i potreba muškaraca i žena, te su posebno obrađene teme koje se odnose na diskriminaciju na radnom mjestu sa akcentom na uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje. Cilj radionice je da se podigne svijest o ovim pojavama, prisutnim mehanizmima zaštite i da se podstakne prijavljivanje takvih slučajeva, budući da je evidentno da u svim policijskim strukturama u BiH postoji tamna brojka slučajeva diskriminacije po raznim osnovama, što je pokazalo istraživanje koje je provedeno ove godine.
Tokom predavanja posebno je naglašeno da sektor sigurnosti mora imati kapacitete da odreagira na različite sigurnosne potrebe mušaraca i žena, dječaka i djevojčica, od kojih su mnoge određene različitim rodnim ulogama, normama i ponašanjem, te da je obuka o rodnim pitanjima aktivnost izgradnje kapaciteta policijskih službi.

Radionica je ocijenjena veoma korisnom i iz aspekta upoznavanja i dodatnog umrežavanja policijskih službenica što će pomoći u daljem radu i provođenju Misije Udruženja.

Naredna radionica ovog tipa bit će održana u MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona 28.03.2019. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno