Info

POD LUPOM: Poziv za radionicu ”Prvi put na izbore”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POD LUPOM: Poziv za radionicu ”Prvi put na izbore” – Konzorcij Udruženje BH novinari/ BORAM implementiraju projekat monitoringa medija u izbornom procesu za Koaliciju za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ u okviru BASE projekta. Projekat finansiraju Evropska unija i USAID.

Uvažavajući ulogu medija u demokratskim procesima, pogotovo u izbornom periodu kada se intenzivira javna komunikacija (ne samo u formi političkih/predizbornih kampanja, već i u formi očitovanja političkih i medijskih aktera o ključnim pitanjima društvene i političke zbilje u Bosni i Hercegovini), akcenat je na fer i profesionalnom izvještavanju o izbornim procesima. Posebnu ulogu mogu imati mladi novinari koji po prvi put pokrivaju izbore. Oni donose nove poglede na cjelokupan izborni proces i stoga je veoma važno upoznati ih sa principima objektivnog i profesionalnog izvještavanja.

Druga po redu Novinarska radionica pod nazivom „Prvi put na izborima“ koja se održava 31. augusta u Hotelu Bosna, Sarajevo ugostiće mlade novinare iz cijele BiH.  Jedan od predavača je i Jelka Jovanović, urednica u dnevnom listu Danas. Jelka dolazi iz Beograda i govoriće o principima objektivnog pokrivanja izbora ali i o paralelama između izvještavanja u BiH i Srbiji. Urednici iz BiH govoriće o pripremama za izvještavanje o izborima u redakcijama: BHT-a i portala www.bljesak.info  www.banjaluka.com, i na kraju će predstavnica Regulatorne agencije za komunikacije govoriti o poziciji regulatora kada su u pitanju profesionalni standardi izvještavanja.

Ljubazno Vas pozivamo da delegirate mladog kolegu novinara za radionicu 31. augusta, 2018. Organizator snosi troškove puta i hrane.

Ime novinara možete dostaviti na adresu [email protected] ili putem telefona 033 725 830, 725 835.

Konzorcij BH Novinari, BORAM

Samra Lučkin

Sarajevo, Hotel Bosna

Sala „Neretva“

  1. august, 2018

Dnevni red

 

10:00                                    Dolazak učesnika i kafa dobrodošlice

10:30- 10: 40                       Pozdrav, predstavnik Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“

10: 40- 11:00                       Monitoring medija, koje poruke su važne za mlade novinare?

Borislav Vukojević MA sociologije /Bojana Vukojević mr komunikologije, FPN Banjaluka (istraživači u projektu Monitoring medija u izbornom procesu)

11: 00- 11: 40                      „Osnovni principi profesionalnog izvještavanja o izborima“

Jelka Jovanović, dnevni list Danas, Beograd

11: 40- 11: 55                      Pauza za kafu

11: 55- 12: 20                      „Biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i napraviti izbornu priču koja se pamti?“- Tips and tricks

Jelka Jovanović

12: 20- 13:15                       Interaktivna radionica: Kako se redakcije u BiH pripremamaju za izvještavanje  o izborima:

Benjamin Butković, BHT, redakcija Sarajevo

Berislav Jurić, urednik www.bljesak.info, Mostar

Milorad Labus, urednik www.banjaluka.com , Banjaluka

13: 15- 14: 20                     Ručak

14: 20- 15:00                       Profesionalni standardi izvještavanja iz vizure regulatora

Azra Maslo, šefica Odsjeka za programske sadržaje i prigovore, Regulatorna agencija za komunkacije (RAK)

 

Odlazak učesnika



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno