Info

POD LUPOM: Otvorenost podataka u oblasti izbora je nedovoljna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

POD LUPOM: Otvorenost podataka u oblasti izbora je nedovoljna – Koalicija „Pod lupom“ je danas u Sarajevu predstavila Analizu izbornih nepravilnosti u periodu od 2006. – 2016. godine, koja sadrži podatke o primjedbama, prigovorima i žalbama na izborni proces u Bosni i Hercegovini, te o istragama i sankcijama u vezi sa nepravilnostima i krivičnim djelima u oblasti izbora u periodu od 10 godina.

Otvorenost podataka u oblasti izbora je ozbiljno narušena ističu u Koaliciji „Pod lupom“. Od ukupno 143 opštinske/gradske izborne komisije u BiH, čak 90 nije dostavilo tražene podatke o primjedbama i prigovorima na izborni proces na njihov zahtjev, niti je imalo tražene podatke.

,,Koliko god odbijanje lokalnih izbornih komisija da dostave tražene podatke bilo alarmantno, još je alarmantnije ako te izborne komisije uopšte nemaju podatke o uloženim primjedbama u prethodnim izbornim ciklusima“, rekao je koautor i koordinator istraživanja Danijel Stjepanović.

Koalicija „Pod lupom“ je od institucija koje su dostavile podatke i iz dostupnih izvještaja utvrdila da se od više od 1.000 prigovora na izborni proces najviše odnosilo na izborni dan (837) i na proces imenovanja članova biračkih odbora (210).

,,Broj podnesnih prigovora koji se odnose na rad biračkih odbora, potvrđuju stav Koalicije „Pod lupom“ i drugih aktera u izbornom procesu da su birački odbori i dalje jedan od najvećih problema izbora u BiH, te da je potrebno napraviti temeljne izmjene i konkretna unapređenja po pitanju načina imenovanja i obuke članova biračkih odbora“, ističe Stjepanović.

Među ostalim zaključcima analize navodi se da izvještaji izborne administracije u oblasti zaštite izbornog prava nisu ujednačeni, kompletni i sveobuhvatni, a primjedbe, kao instrument zaštite izbornog prava koje su jedine dostupne posmatračima Koalicije u procesu prijave nepravilnosti na izborni dan, najčešće nisu predmet razmatranja izbornih tijela, te kao takve skoro da su obesmišljene.

Prigovori na izborni proces, kao daleko značajniji element zaštite izbornog prava, nedovoljno se koriste, to pravo je ograničeno na uzak krug lica (političke stranke i birače, ali samo na njihovim biračkim mjestima) i većina prigovora se odmah odbaci (čak 80%).

,,Posmatrači Koalicije „Pod lupom“, za razliku od političkih subjekata, nemaju pravo podnositi prigovore, već samo primjedbe na izborni proces. Pravo podnošenja prigovora je ograničeno na uzak krug lica i to pravo je neophodno proširiti“, rekla je koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tanasković Mićanović.

Broj žalbi Sudu BiH na odluke CIK-a raste, a trend rasta kroz godine ima i broj žalbi CIK-u na odluke lokalnih izbornih komisija.

Koalicija „Pod lupom“ osvrnula se i na izmjene Izbornog zakona BiH koje su trenutno u proceduri i izrazila nadu da će novi zakonski prijedlog koji se odnosi na uvođenje novih tehnologija u izborni proces i koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobiti podršku i u Domu naroda PSBiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno