Biznis

Počinje velika naučna konferencija ICAT 2023: Telemach BH i ETF nagrađuju inovativne studentske ideje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečanom ceremonijom otvorenja, u ponedjeljak 12. juna, u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, počinje još jedno izdanje Međunarodne konferencije o informacionim, komunikacionim, i automatizacijskim tehnologijama, ICAT 2023.

Generalni sponzor i telekomunikacijski partner ovog naučnog događaja je kompanija Telemach BH, koja svoj uspjeh u tehnološkom napretku i digitalizaciji Bosne i Hercegovine, između ostalog, gradi na posljednjim znanjima i dostignućima iz pomenutih oblasti. Pored eminentnih stručnjaka i naučnika iz cijelog svijeta, priliku da predstave svoje inovativne projekte i osvoje vrijedne nagrade imat će učenici i studenti elektrotehnike iz Bosne i Hercegovine u okviru Student Innovations (SI) programa koji se uz podršku Telemacha BH po prvi put sprovodi u okviru ICAT konferencije.

Velika nam je čast i zadovoljstvo biti pokrovitelj najstarijeg naučnog skupa iz oblasti elektrotehnike i računarstva u Bosni i Hercegovini. Kao kompanija koja kontinuirano i nesebično ulaže u nauku i obrazovanje, te nagrađuju svaku izvrsnost u tom domenu, Telemach BH je podržao i Student Innovations (SI) program kako bi mladima omogućio da razvijaju i unapređuju svoje inovativne ideje uz pomoć istaknutih stručnjaka iz ove industrije. Ulogu partnera Elektrotehničkog fakulteta smo shvatili ozbiljno i naša misija je da doprinesemo edukaciji i osnaživanju njegovih studenata, što smo činili i ranije kroz Hackathon, radionice Job Lab i donacije“, istakao je Ševal Bećirević, CTO kompanije Telemach BH.

Na ICAT 2023 konferenciji se očekuje nekoliko stotina učesnika (istraživača, studenata, gostiju iz poslovnog i društvenog sektora). Među njima je više od 100 stručnjaka iz 18 zemalja svijeta, uključujući BiH. Na konferenciji će biti prezentovano 36 originalnih naučnih radova, bit će održane dvije radionice, jedan panel i četiri pozvana predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti elektrotehnike i računarstva.

Priliku da predstave svoje radove u okviru SI programa imat će studenti, ali i srednjoškolci koji su iskazali interes za ovu aktivnost. Tri najbolja rada prema izboru stručnog žirija dobit će novčane nagrade, a pobjednika, osim toga, očekuje i specijalna prilika za predstavljanje rada i putovanje na naučnu konferenciju. Naš glavni sponzor Telemach BH nam je pomogao da osiguramo nagrade za najbolje. Zahvaljujemo im se jer pomažu da Sarajevo još jednom postane svjetski centar okupljanja vrhunskih naučnika“, rekao je prof. dr.sc. Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno