Biznis

Počinje primjena Zakona o koncesijama u rudnicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osamnaest godina nakon donošenja Zakona o koncesijama u ZDK-u počinje njegova primjena i u rudnicima na ovom području. Rudnik Kakanj će prvi potpisati koncesioni ugovor, piše federalna.ba

Rudnici su u pribavljanju koncesionih prava, pored ostalog, bili dužni osigurati bezuvjetne suglasnosti lokalnih zajednica. U Kaknju i Brezi to je značilo riješiti pitanja tužbi protiv Elektroprivrede, odnosno rudnika i ZDK-a zbog neplaćanja naknada u ranijem periodu.

Odustali smo od potraživanja oko 50 miliona KM od Rudnika, a sve kako bismo došli do potpisivanja ugovora i od 2020. krenuli s redovnim naplatama – ističe Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj (SDA).

Po tužbenom zahtjevu Općine Breza u iznosu od oko 27 miliona maraka odlučuje Vrhovni sud, a ishod procesa odredit će i stav općinskih vlasti u vezi sa suglasnošću za koncesije.

Mislim da je lokalnim zajednicama dat vruć krompir. Postoji pet državnih institucija koje su zainteresirane strane i koje bi trebale zajedno da to riješe – kaže Munib Zaimović, načelnik Općine Breza (SBB).

Tužbe Grada nisu bile prepreka za davanje koncesija Rudniku Zenica. Međutim, čeka se suglasnost Gradskog vijeća, iako je potpisan sporazum između Gradske uprave i Rudnika u vezi s rješavanjem pitanja tretmana otpadnih voda, što se direktno i ne odnosi koncesije.

Kada će te procedure biti okončane, odgovor iz Gradske uprave nismo dobili. Rečeno nam je da za Federalnu televiziju nema informacija. Rudnici bi trebali plaćati jednokratnu koncesionu naknadu od 250 maraka po hektaru istražno-eksploatacionog polja, te 80 feninga za iskopanu tonu godišnje.

Rudnici koriste prirodno bogatstvo lokalnih zajednica, a sredstva se dijele 70:30, tako da će lokalna zajednica imati koristi od ovog ugovora – kaže Zlatko Jelić, ministar privrede ZDK-a (HDZBiH).

Procjena je da bi godišnje rudnici u Kaknju i Zenici za koncesije trebali izdvojiti po milion maraka.

Trenutna cijena uglja, uslovi u kojima radimo svakako neće moći obezbijediti sredstva da se ovakva koncesiona naknada redovno obezbjeđuje – naglašava Sead Imamović, direktor ZD RMU Kakanj.

To potvrđuju i iskustva rudnika u Tuzlanskom kantonu. Međutim, bez osiguranih koncesionih prava rudnici ne mogu pribaviti odgovarajuće dozvole za eksploataciju. S većom cijenom uglja, uz najavljeno restrukturiranje koje bi trebalo osigurati i uštede, rudnici bi lakše izmirivali te obaveze.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno