Info

Počinje izborna kampanja u BiH

CIK apeluje na političare da ne dižu tenzije
CIK apeluje na političare da ne dižu tenzije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počinje izborna kampanja u BiH- Izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini zvanično će početi u petak (2. septembra). Iz Centralne izborne komisije pozivaju političke subjekte da se suzdrže od korištenja nacionalističke retorike te izjava koje dižu tenzije.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić podsjetio je na sva izborna pravila koja regulišu ponašanje političkih subjekata u toku izborne kampanje.

On je istakao da CIK ima ovlaštenje da izrekne kaznu i do 200.000 KM kada je u pitanju retorika koja bi mogla podsticati druge na nedozvoljeno ponašanje.

Dodao je da je već počela distribucija glasačkih listića za glasanje putem pošte apelirao na sve one koji glasaju putem pošte da što prije uzmu učešće.

Ukupan iznos novca koji se može potrošiti u izbornoj kampanji iznosi 28 miliona 158 hiljada KM za sve političke subjekte, a Šantić je podsjetio sve subjekte da se striktno pridržavaju pravila koja regulišu sistem finansiranja.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Ovjerene su 103 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, 6 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 6 udruženja građana, 106 koalicija i 17 listi nezavisnih kandidata.

U ovaj broj nisu uključene političke stranke koje se samo u okviru koalicije pojavljuju na izborima kao i nezavisni kandidati koji se nalaze na listi nezavisnih kandidata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno