Zenica

Počinje edukacija zatvorenika u Zenici, neki će tek završiti osnovnu školu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više od 40 zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici imat će priliku završiti osnovnu školu unutar zatvorskih zidina, a sve zahvaljujući direktoru Redži Kahriću i ministru Spahiji Kozliću.

Direktor zeničkog zatvora Redžo Kahrić predložio je nadležnom ministarstvu obrazovanja ZDK i ministru Spahiji Kozliću ideju o obrazovanju zatvorenika i to nakon što je utvrđeno da njih 43 nema završeno osnovnoškolsko obrazovanje.

U razgovoru za Klix.ba ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da je ideja proistakla od direktora Redže Kahrića te da je ona odmah prihvaćena.

“Upriličio sam radni sastanak sa predstavnicima KPZ-a i svojim saradnicima te smo dogovorili naredne korake. KPZ će prikupiti svu relevantnu dokumentaciju za upis polaznika, a Ministarstvo će odrediti osnovnu školu sa spiska škola nadležnih za obrazovanje odraslih i cijeli posao će se realizirati u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih”, kazao je Kozlić.

Dodao je da će škola zajedno sa službenicima Ministarstva utvrditi uslove za izvođenje nastave u prostorijama KPZ-a nakon čega će nastavnici biti angažirani na izvođenju nastave.

“Inače, jedna školska godina, prema Zakonu o obrazovanju odraslih, traje tri mjeseca. Nakon okončanja cijelog procesa, nadležna škola će svršenike uvesti u matičnu knjigu i izdati adekvatna svjedočanstva. Valja reći da se ovdje radi o izuzetno bitnim aktivnostima na smanjenju broja nepismenih, ali i procesu resocijalizacija osuđenika”, dodao je Kozlić.

Redžo Kahrić, kao direktor zeničkog zatvora, i ranije je pokazao veliki senzibilitet prema zatvorenicima i ustanovi na čijem je čelu, a ova aktivnost je još jedan pokazatelj predanosti funkciji.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno