Kultura

Počinje 74. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom najave 74. sezone u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Ermina Nišić i izvršni producent Denis Krdžalić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da su radovi na rekonstrukciji ravnog krova počeli 14. augusta tekuće godine, nakon što je prošle godine Grad Zenica raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za sanaciju. Izvođač radova na sanaciji ravnog krova je građevinska firma „Braća Karić“. Očekuje se da će radovi biti završeni za četiri mjeseca. Investitori radova su Grad Zenica i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Mijatović je također istakao da će večeras biti izvedena premijera predstave „Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Zenička premijerna izvedba ove predstave se očekuje u mjesecu oktobru u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković. Direktor Miroljub Mijatović je istakao da će predstava „Moja Fabrika“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić biti izvedena u Berlinu u okviru festivala LOST – You Go Slavia, tačnije u okviru 6. Berliner Herbstsalon 2023. u Pozorištu „Maxim Gorki“ 3. i 4. oktobra tekuće godine. Prema riječima direktora, u novu pozorišnu sezonu Bosansko narodno pozorište Zenica ulazi sa četiri pripravnika: rediteljicom Ajlom Bešić, glumicom Selmom Čosić, te kolegama Dunjom Pašajlić i Edijem Lazamovićem, koji će svoje pripravničke poslove obavljati u segmentima produkcije i odnosa s javnošću.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija se osvrnula na prethodnu 73. sezonu i na učešće na šest takmičarskih festivala gdje je Bosansko narodno pozorište Zenica nagrađeno sa ukupno petnaest nagrada. Kaikčija je najavila predstavu „Balet osmijeha u oblaku dima“, autorski projekat Thomasa Steyaerta i Raúl Maiae, čija nas premijerna izvedba očekuje 19. septembra, a prva reprizna izvedba je zakazana za 20. septembar. Tom premijernom izvedbom Zeničko pozorište zvanično otvara pozorišnu sezonu. Također, Kaikčija je naglasila da se do kraja godine očekuje premijerna izvedba predstave „Medeja“ u režiji Stevana Bodrože, te da je jako važno ponovo na sceni imati dramski klasik.

Ermina Nišić, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene je najavila festivalsko učešće predstave „Oslobodite umjetnike“ reditelja Nicka Teunissena, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra „Juventafest“ u četvrtak, 7. septembra. Nišić je naglasila da Dramski studio nastavlja sa svojim radom, te najavila poziv za upis novih polaznika koji će biti objavljen na službenoj stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, Nišić je najavila novu predstavu za djecu sa profesionalnim glumicama i glumcima koju će raditi mlada rediteljica Ajla Bešić. Pored toga, u planu je i predstava sa polaznicima i polaznicama Dramskog studija. Prva izvedba predstave za djecu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti u subotu, 16. septembra u 11 sati, kada će biti izvedna predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići.

Izvršni producent Denis Krdžalić je predstavio prvi projekat koji je podržala Evropska unija, a čiji je nosilac Bosansko narodno pozorište Zenica i projekat uključuje četiri partnerske države. Projekat je podržao Bh. desk „Kreativna Evropa“. Krdžalić je kazao da je naziv projekta „Senzualni teatar – feminističko čitanje klasika“ i da podrazumijeva saradnju mladih dramaturginja i mladih rediteljica, koje će putovati kroz  Bosnu i Hercegovinu, Portugal, Crnu Goru i Francusku i raditi sa lokalnim glumicama i glumcima, te pisati nove tekstove i analizirati i dekonstruisati rodne stereotipe koji se nalaze u poznatim književnim djelima tih država. Kao rezultat ovog projekta se očekuju četiri nove predstave, koje će formirati festivale koji će biti i digitalizovani, a bit će i objavljena knjiga sa četiri dramska teksta. Plan početka rada je u januaru 2024. godine, a plan završetka je u 2026. godini.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno