Zenica

Početak rada Odjela za podršku svjedocima KSZ

Početak rada Odjela za podršku svjedocima KSZ
Početak rada Odjela za podršku svjedocima KSZ
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početak rada Odjela za podršku svjedocima KSZ- Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija i predsjednica Kantonalnog suda ZDK-a Snježana Čolaković danas su, u prisustvu ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack i predstavnice UNDPBiH Sezin Sinnaoglu, svečano otvorili prostorije i ozvaničili početka rada “Odjela za podršku svjedocima” pri Kantonalnom sudu u Zenici i Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Rad Odjela za podršku svjedocima, pri Kantonalnom sudu u Zenici i Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, ostvaruje se zahvaljujući saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, te uz finansijsku podršku vlade Sjedinjenih Američkih Država, razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP-a u BiH. Zahvaljujući uspostavi ovog odjela proširiti će se mehanizami koji osiguravaju jednak tretman i pristup pri pružanju podrške i zaštite svjedocima/žrtvama u krivičnim predmetima, koje procesuiraju Kantonalni sud i Tužilaštvo u Zeničko-dobojskom kantonu.
Kroz rad ovog odjela pravosudne institucije u BiH ispunjavaju jednu od ključnih preporuka ‘Strukturalnog dijaloga’, u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja o pitanju funkcioniranja pravosudnih institucija, procesuiranja predmeta ratnih zločina i mehanizama zaštite i podrške svjedocima.

-Odjel za podršku žrtvama i svjedocima je jedan iznimno važan korak za građane Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Mislim da je formiranje ovog odjela jedan veoma važan korak u stvaranju jednog transparentnog i otvorenog pravosudnog sistema. U tom pogledu projekt je od iznimnog značaja i on je ostvaren zahvaljujući pomoć američke ambasade, UNDP-a, VSTV-a i Kantonalnog suda u Zenici- istakla je nakon otvranja ambasadorica Maureen Cormack.

U okviru projekta „Podrška procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH˝, UNDP je do sada opremio i uspostavio 16 odjela za podršku svjedocima u kantonalnim/okružnim sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Bihaću, Novom Travniku i Travniku, Brčko Distriktu i Mostaru, s ciljem da žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima pruže podršku pri svjedočenju tokom istrage i sudskog postupka, neposredno prije, za vrijeme i nakon sudskog postupka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno