Info

Počeo Ramazan 2016.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počeo Ramazan 2016. – Za muslimane Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope, pojava Mjeseca mlađaka i akšamski ezani, večeras su označili početak mjeseca ramazana.

Post u mjesecu ramazanu je jedan od pet stubova islama, a također je i jedan od najvećih vidova ibadeta (obožavanja Boga) koji jedan vjernik može obaviti. U ramazanu je za muslimane i najblagoslovljenija noć, Lejletu-l-Kadr, noć u kojoj je počela objava Kur’ana.

Post u mjesecu ramazanu je stroga dužnost bilo da se obavlja na vrijeme ili nadoknađuje, punoljetnim i zdravim muslimanima i muslimankama. Pa Hanefijskom  mezhebu (pravna škola) nijet (odluka, namjera) je obavezan za svaki dan ramazana. Postiti, znači suzdržati se od jela i pića tokom dana. A ove godine post traje 29 dana.

Večeras će u svim džamijama, tekijama, mesdžidima, biti klanjan i prvi teravih-namaz, koji ima 20 rekata, a u zoru je i prvi sehur, čime nastupa i prvi dan posta, šehri ramazana 1437. Hidžretske , ili 6. juna 2016. godine.

Za područje BiH, od vremena sehura, kada se zaposti, do iftara, iznosi otprilike 18 sati posta. Vjernici, kako je uobičajeno, vrijeme posta provode slušajući mukabele, učenjem i razumijevanjem Kur’ana, dobrovoljnim namazima, zikrom, druženjem na zajedničkim iftarima i sehurima, činjenju dobrih djela.

U Kur’anu se kaže “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju sva dobra djela učinjena u njemu se višestruko množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur’ana, ali i mjesec na čiji 17. dan se odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

– Mi, muslimani, svjedočimo Allahovu jednoću. Čvrsto vjerujemo da on sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe, neovisan je od stvorenja i njihovih potreba, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Naši namazi, naš post i milostinja koju dajemo sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrline. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. To je mjesec u kojem se predajemo Allahu, skrušenom bogobojazošću i dubokom ljubavlju. Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro u nama osnažilo i i da je mir među nama blizu – poručio je, između ostalog, u tradicionalnoj ramazanskoj poruci reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

On je poručio da se ramazan treba provesti u ibadetu, iskrenoj i dubokoj pobožnosti.

– Neka naša dobra djela budu putokaz i drugima da se dobro na ovom svijetu poveća. Učinimo puno više da postanemo bolji, da budemo radost ljudima i bliži braći i sestrama. Od Boga tražim puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima i svim ljudima u BiH, Sandžaku, Hrvtskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu. Neka nam svima ramazan donese, mir, dobro i sreću. Svima vam od srca želim Ramazan Šerif Mubarek Olsun – poručio je Kavazović.

Ramazan ima 29 dana i završava 5. jula, kada počinje ramazanski Bajram.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno