Sudske klupe

Počelo suđenje konzulu zbog klana Hamidovića

arhivski foto/ilustracija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počelo suđenje konzulu zbog klana Hamidovića – Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem konzulu BiH u Parizu Velidu Hamidičeviću za nesavjestan rad u službi.

Tužilac Dijana Kajmaković rekla je da je Hamidičević 2014. i 2015. godine koristio svoj položaj u Ambasadi BiH u Francuskoj kako bi nezakonito izdavao pasoše, čime je sebi pribavio korist u iznosu većem od 10.000 KM.

“Tužilaštvo BiH je, u proteklih nekoliko godina, sa kolegama iz Francuske istraživalo jedan romski klan iz Zenice. Došli smo do saznanja da osobe uhapšene na području Francuske zbog različitih krivičnih djela, a kojima je potom oduzeta putna isprava, misteriozno nestaju. Kroz istragu smo shvatili da im je to omogućeno djelovanjem Hamidičevića, koji je izdavao nove putne isprave”, rekla je Kajmakovićeva.

Ona je dodala da će optužbe protiv Hamidičevića dokazati putem presretnutih razgovora, kao i svjedočenjem istražioca Tužilaštva BiH koji je boravio u Francuskoj oko godinu dana, prenosi Birn.

“Kao dokaz će biti uvrštena i izjava Hamidičevića, kada je još bio osumnjičeni, a u kojoj je potvrdio neke od navoda optužnice, te je pomogao tok istrage”, rekla je Kajmakovićeva.

Tužilaštvo BiH tereti Hamidičevića da je od decembra 2014. do juna 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura provjere podataka, izdavao pasoše osobama koje nisu ispunjavale uslove, a nekada i osobama za koje je znao da nemaju državljanstvo BiH.

Hamidičevićeva odbrana nije iznijela uvodnu riječ, rekavši da će to učiniti nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.

Suđenje će biti nastavljeno 18. aprila, kada će iskaz dati prvi svjedoci Tužilaštva BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno