Naše

POČELO JE I KOD NAS: Policija u Zenici intenzivirala kažnjavanje biciklista koji voze trotoarom (i) bez kacige

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policajci u Zenici tokom današnjeg dana izdali su više prekršajnih naloga građanima koji su upravljali biciklima krečući se trotoarom, potvrdilo je nekoliko sugrađana Zenicablogu. Jedan od sugrađana, čiji podaci su poznati redakciji, rekao nam je da se njegov sin morao vratiti pješice, gurajući bicikl iz centra grada do Crkvica, jer do porodičnog stana nema uređene biciklističke staze, pa je primoran, kako to čini godinama, da dio puta u centar grada koristi prostor predviđen za promet pješaka.

-Koristio je istu rutu, do koje možete doći samo pješice ili autom. Zar neko uz ovakvu vožnju gradom, kružnim tokovima, preticanja i ponašanje, očekuje da će se dijete usuditi ići isklljučivo kolovoznom trakom, kazao nam je ovaj sugrađanin.

Podsjećamo, Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH (ZOBS) obavezuje bicikliste da koriste isključivo kolovoznu traku kao i automobili, te da tokom vožnje na glavi imaju i zaštitnu kacigu. Dio ZOBS-a posvećen biciklistima, koji uključuje i kaznene odredbe, donosimo u foto galeriji iza članka, zajedno sa faksimilom Prekršajnog naloga od 40 KM, koliko naš mladi sugrađanin mora platiti.

Proteklih dana u žižu javnosti je došla odluka vlasti Kantona Sarajevo, koje su ne čekajući dopunu Zakona na državnom nivou, donijele vlastitu odluku o upotrebi električnih romobila u KS. Vode se polemike struke i javnosti, oko toga da li se po uzoru na većinu evropskih država treba stimulisati upotreba romobila i bicikala, omogućivši im korištenje i u pješačkim zonama, naravno uz poštovanje brzine, signalizacije u audio (zvonce) i svjetlosnom (svijetlo, prsluk) smislu.

Da li je intenziviranje kažnjavanja biciklista u Zenici danas po principu “vidjela žaba da se konj potkiva…” ili se radi o konačnom uvođenju reda u saobraćaj.

Jedna od većih manjkavosti aktuelnog ZOBS-a, pisanog u vrijeme kad su se bicikli (a i električni bicikli i romobili, pogotovo) mogli brojati na prste jedne ruke u gradu. Danas, 2022. godine, bicikala i romobila je sve više, a građani koji godinama voze automobile, zbog cijena goriva parkiraju ih i za dnevne potrebe koriste bicikl ili romobil. Uz boljitak za budžet, radi se o ekološki prihvatljivoj odluci, ali i pomoći toj istoj vlasti da se bori sa sve zagušenijim ulicama i centrom grada. No, vlast umjesto da podrži sugrađane, ona ih kažnjava i otežava im svakodnevno funkcionisanje. Tako u aktuelnom ZOBS-u samo piše da “svako kretanje mimo kolovoza i biciklističke staze” nioje dopušteno, a nema uopće odredbe kako proći dijelom grada gdje staze nema uopće – zakonodavac valjda mislid a je u redu gurati bicikl kilometrima, kao u slučaju naših sugrađana koji su danas “zaplatili rad pravne države”.

Ono što zabrinjava jeste da je većina (gotovo sve) biciklističkih staza u gradu zauzeto parkiranim automobilima i često “okupirano” pješacima, pa se postavlja pitanje hoće li na red doći i pješaci koji prelaze saobraćajnice mimo “zebri”, kao i stotine automobila parkiranih po trotoarima uz izgovor “gradu nedostaje parkinga”. I tako u krug. U gradu koji ionako kuburi sa lošim i neredovnim gradskim prijevozom, ovakva odluka i ponašanje policije jeste poželjno, ali pri kraju niza potrebnih “rezova”.

Cijeli Zakon o bezbjednosti saobraćaja BIH možete pročitati i vidjeti NA OVOM LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno