Zenica

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika i u bolnicama u Zenici i Tešnju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vakcinacija protiv infekcije Covida-19, doniranim vakcinama Vlade Republike Srbije, danas je počela i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu – potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Podsjeća kako je tom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca te da su sve i raspoređene zdravstvenim ustanovama.

-Danas je počela vakcinacija u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT), a vjerovatno sutra će s vakcinacijama početi i domovi zdravlja u našem kantonu. Želju da se vakciniše izrazilo je oko 2.000 zdravstvenih radnika, što znači da s ovim kontigentom možemo vakcinisati jednu trećinu zainteresiranih – ističe Huseinagić.

Smatra da neće biti problema s osiguranjem vakcina za revakcinaciju zdravstvenog osoblja koje bude vakcinisano, a koju je nužno uraditi u periodu od četiri do 12 sedmica, jer naša država ima potpisanu garanciju s Republikom Srbijom za isporuku još 5.000 doza vakcina istog proizvođača te da je iste vakcine donirala i Republika Slovenija.

Potvrdu da je otpočeo proces vakcinacije, dao je i direktor KBZ-a Rasima Skomorca koji je krajem prošle godine prebolovao infekciju koronavirusom.

– Mi smo dobili 360 doza i vakcinacija će trajati sve dok ne potrošimo te količine. Više je našeg osoblja prijavljeno za vakcinaciju pa smo utvrdili prioritete i vakcinišemo po prioritetima – kaže Skomorac.

Situacija u KBZ-u, kaže Skomorac, sve je gora po pitanju broja i težine kliničke slike hospitaliziranih zbog infekcije Covida-19.

-Trenutno imamo hospitaliziranih 106 pacijenata, ali treba istaći da je naš Intenzivni odjel za Covid-bolesnike potpuno pun. Popunjeno je svih 16 kreveta na tom odjelu, a u zadnjih smo 24 sata imali pet preminulih pacijenata – napominje Skomorac.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno