Politika

Počela predizborna kampanja: Ko će pridobiti povjerenje glasača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini je danas zvanično počela predizborna kampanja uoči Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Pravo glasa imat će ukupno 3.368.666 birača. Od ovog broja, za glasanje izvan BiH upisano je 69.966 birača, što je za desetak osoba manje nego u prethodnoj odluci s obzirom na to da to da je šest osoba preminulo, dok su za neke naknadno otkrivene greške u matičnom broju koje su uzrokovale duplu registraciju pojedinih birača.

Na Općim izborima 2022, devetim od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, učestvovat će rekordan broj političkih subjekata, čak 145. Ovjereno je 90 stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. U postupku ovjere kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH je ovjerila ukupno 822 kandidatske liste.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda su tri kandidata, Bakir Izetbegović, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić, dok su za člana iz reda hrvatskog naroda kandidati Željko Komšić i Borjana Krišto.

Kada je riječ o članu Predsjedništva iz RS-a, kandidati su Željka Cvijanović, Borislav Bijelić, Mirko Šarović, Nenad Nešić i Vojin Mijatović.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno