Info

Počela nova školska godina u ZDK: OŠ Vladimir Nazor Zenica implementira pilot-projekt produženog boravka učenika

Počela nova školska godina u ZDK: OŠ Vladimir Nazor Zenica implementira pilot-projekt produženog boravka učenika – U Zeničko-dobojskom kantonu počela je nova 2019/2020. školska godina u koju je upisano 3.442 osnovca i 1.048 učenika srednjih škola. Početak nastave kasnit će jedino u OŠ “Hasan Kikić” Tetovo Zenica, gdje bi učenici trebali sjesti u školske klupe iduće sedmice, zbog završnih radova na izgradnji nove školske zgrade koju finansira Vlada ZDK sa 2,3 miliona KM.

Centralna svečanost povodom početka nove školske godine u ZDK održana je u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Zenica, a učenicima su dobrodošlicu i uspjeh u novoj školskoj godini poželjeli premijer ZDK Mirza Ganić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić te direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda Aida Salkić.

“U osnovne škole u ZDK je upisano 316 učenika manje nego prethodne godine. Smanjenjem kriterija o broju učenika u odjeljenjima sa 23 na 21 zadržali smo postojeći broj nastavnika i na taj način uspjeli riješiti problem tehnološkog viška. Sa ovom negativnom tendencijom zajednica se mora uhvatiti u koštac”, kazao je ministar Kozlić.

OŠ “Vladimir Nazor” počela je s implementacijom pilot-projekta Produženog boravka za učenike od prvog do trećeg razreda, a sredstva za adaptaciju prostorija obezbijedila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Za oko 40 učenika u pilot-fazi su osigurani uslovi za boravak, učenje i zabavu u vremenu od 07.00 do 18.00 sati, a roditelji će boravak plaćati 80 KM. Toliko iznosi trošak ishrane, dok će sve ostale troškove snositi Vlada.

“Ponosni smo na ovaj projekt i nadam se da će se pokazati ne samo ekonomski isplativ, nego i da je od posebnog interesa za roditelje i djecu. Vjerujem da će se nakon pilot-faze projekt proširiti i na druge škole u ZDK”, kazao je premijer Ganić. Podsjetio je da Vlada u kontinuitetu osigurava sredstva za razvoj infrastrukture, kao i za nabavku seta besplatnih udžbenika za učenike od 2. do 9. razreda škole.

U srednje škole na području ZDK u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, bez općina Usora i Žepče, upisano je 69 učenika manje nego prethodne godine. Ipak, zbog povećanog interesovanja za određena zanimanja, posebno medicinska, resorno ministarstvo je odobrilo upis po jedno dodatno odjeljenje u Zenici, Žepču i Brezi.

Press služba ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem