Ljudi

Počasni građanin Zenice Bogićević: Teško onome ko za života postane bivši čovjek

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počasni građanin Zenice, ugledni bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević, u prigodnom govoru na današnjoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Zenice, svima se zahvalio na dobijenom priznanju i ukazanoj časti.

Zahvalio se i svima koji su “proteklih 585. godina gradili i izgradili taj grad”, a posebno se, istakao je, “zahvaljuje svima koji su branili i odbranili ovaj grad i njihovim porodicama“.

“Priznanja se, obično, nikada ne traže. Ali se rijetko kada odbijaju. Ja nisam, u svom životu, ništa radio zbog priznanja i nagrada. Čak, sve što sam radio, radio sam što sam mislio i mislim da je to ispravno. Često, ono što sam radio, nije nailazilo na odobravanje svih. Za neke nije bilo, čak, ni logično”, istakao je Bogićević.

Podvukao je i kako zna da na ovim, našim prostorima, ako čovjek ima životni i principijelan stav te „ako misli svojom glavom, često, može da ostane i bez života i bez glave“.

“Nažalost, živimo u takvo vrijeme! Ali, šta je alternativa?! Alternativa je da pogneš glavu pred strahom, da izgubiš svoje ljudsko JA, da izgubiš ljudsko dostojanstvo i da se otruješ mržnjom. Ako je izbor, između ovoga dvoga, onda sam uvijek za to da ostaneš uspravan, da misliš svojom glavom i imaš životni stav, bez obzira na cijenu koju plaćamo i koju ćemo platiti”, istako je Bogićević.

U našim životima, kazao je, možemo imati koje hoćemo zanimanje i veoma uspješno raditi svoj posao, ali da to, ipak, nije dovoljno.

“Jedino pravo, vrijedno, dugotrajno vrijedno zanimanje je biti – čovjek! Teško onome ko za života postane bivši čovjek! I, zato, dragi moji, nalazimo se još pred jednim velikim iskušenjem, koje se zove- korona virus. Bez obzira na nadležnosti naših institucija, na naše lične mogućnosti, učinimo sve da pomognemo, prije svega, onima koji, više od godinu dana, iscrpljujuće rade u našem zdravstvu”,  kazao je Bogićević.

Radi se, podsjetio je, o globalnom problemu te upozorio da spašavajući živote, „osiguravamo razvoj države i društva“ te da „život ide dalje samo sa živim ljudima“.

“Mi imamo državu koja je međunarodno priznata članica Ujedinjenih nacija. Ali, 25 godina pokazujemo da ne znamo napraviti ili nećemo napraviti proizvod koji se zove- funkcionalna država. Kada bismo, bar, posvetili onoliko pažnje, vremena i energije državi koliko posvećujemo naciji, koja je nepobitna u našoj državi- kao ravnopravna na čitavom prostoru države, mi bismo, mnogo prije, mogli imati i funkcionalnu državu. Ne zaboravimo, istorija nas uči, Srebrenica nas opominje, da narod, niko, ne može uništiti. Ali, ne zaboravimo, i Palestinci su narod, a znamo kako im je bez države”, upozorio je Bogićević.

Zato, kaže, moli da u narednom periodu „ostavimo, zamrznemo ili smanjimo sve naše konflikte, etiketiranja, sukobe i govor mržnje“ te se posvetimo razvitku države i društve. Kultura, umjetnost i sport, istakao je, mnogo djelotvornije i brže povezuje države i narode „nego mi, što sebe nazivamo političarima i državnicima“.

“Zato, poštovane i poštovani, u ovo vrijeme pandemije korone, učinimo sve da pomognemo jedni drugima da lakše podnosimo teret koji se zove, ovaj, mučni i prolazni život. Građanima i građankama Zenice, želim dobro zdravlje i da imaju sretniji i uspješniji život. Život koji će imati ljudsko dostojanstvo i svoj smisao”,  poručio je Bogićević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno