Info

Poboljšati položaj slijepih osoba

Poboljšati položaj slijepih osoba
Poboljšati položaj slijepih osoba

Poboljšati položaj slijepih osoba na prostoru ZDK i obezbijediti im veću socijalnu uključenost – glavni je cilj projekta, kojeg će na prostoru ovog kantona zajednički realizovati ovdašnji kantonalani Savez udruženja slijepih i Udruženje slijepih Sarajevskog kantona, uz podršku slične asocijacije iz Švedske.

O tome i modelitetima podrške institucija vlasti razgovaralo se danas na okruglom stolu održanom u Zenici, kada je nezaposlenost osoba istaknuta kao gorući problem ove populacije.

– Da bi to stanje promijenili u okviru zajedničkog projekta planiramo provesti opismenjavanje slijepih na Brajevom pismu, obuke za korištenje bijelog štapa, za samostalan rad na komjeteru, ali i treninge iz javnog zagovaranja i pisanja projekata, kaže Senad Sejmenović, predsjednik Saveza udruženja slijepih ZDK, navodeći da već realizuju edukacije iz stranih jezika, ali vrše i aktivnosti na doškolovavanju i prekvalikvalifikaciji svojih članova kako bi na tržištu rada i uz pomoć federalnog Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom lakše stekli posao i obezbijedili svoju egzistenciju.

rtvze.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem