Info

Po prvi put u historiji – dječija delegacija iz BiH u Ženevi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Po prvi put u historiji – dječija delegacija iz BiH u Ženevi – Položaj djece u Bosni i Hercegovini daleko je od idealnog. Oni, najmlađi, na kojima ostaje svijet svoja prava imaju samo na papiru. I da, njihovo mišljenje najćešće se ne uvažava.

Borba za dječija prava, godinama je primarna aktivnost Udruženja “Naša djeca Zenica”, a ove godine naši predstavnici obratili su se i UN Komitetu za dječija prava.

Delegacija djece iz BiH održala sastanak sa UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi. Po prvi put u historiji djeca iz Bosne i Hercegovine su dobila priliku da se obrate članovima UN Komiteta za prava djeteta u Ženevi te da iznesu mišljenje o položaju djece u BiH.

Konvencija o pravima djeteta je usvojena od strane Ujedinjenih nacija 20.11.1989. kao prvi međunarodni dokument koji je precizno i temeljito opisao prava djeteta. Skoro sve zemlje svijeta su potpisale Konvenciju, uključujući i BiH. Potpisivanjem Konvencije, svaka država se obavezala da podnosi izvještaje o stanju prava djece.

Također, izvještaji se podnose i od strane nevladinih organizacija, Institucije ombudsmena i međunarodnih agencija poput UNICEF-a.

Mreža nevladinih organizacija “Snažniji glas za djecu” podnijela je Alternativni i Dječiji izvještaj o stanju prava djece koji su u Ženevi predstavili Adna Delić, Adin Memić i Kenan Imamović, predstavnici dječije delegacije ispred Mreže.

Adna Delić, članica Dječijeg parlamenta UG “Naša djeca” Zenica predstavila je oblast prava na izražavanje mišljenja i učešće djece i ističe da joj je jako bitno što je imala priliku da iznese svoje i mišljenje druge djece iz BiH jer u našoj zemlji nema puno takvih prilika.

Obrazovanje je oblast o kojoj djeca najviše pričaju i za koju smatraju da im je najvažnija.
Adin Memić, član Dječijeg parlamenta Novi Grad Sarajevo koje vodi UG “Naša djeca” Sarajevo, predstavio je poteškoće u obrazovnom sistemu i istakao je kao najveći problem to što o njemu odlučuju samo oni koji su davno izašli iz školskih klupa a ne konsultuju profesore i djecu.

“Djeca odrastajući dolaze do shvatanja da pored pravila koje im postavljaju roditelji i profesori, nemaju nikakvih sopstvenih prava na svoje životne odluke”, navodi Kenan Imamović, član “Budi Muško Klub”-a UG “Zemlja djece u BiH” Tuzla, i dodaje “Činjenica da jako veliki broj djece odrasta pod ovakvim okolnostima nas jako zabrinjava i potiče da radimo to što radimo i borimo se za djecu i mlade”.

Djeca su zajednički predstavila pitanje nasilja nad i među djecom i dali svoje preporuke.

Pomoć i podršku u pripremi i predstavljanju Izvještaja djeci su pružili Emina Horić i Faris Bučo, koji su i sami kao djeca učestvovali u izradi izvještaja, te Mirsada Bajramović i Berina Ceribašić.

Članovi UN Komiteta su bili zadovoljni izlaganjem i pokazali su interesovanje za probleme djece iz BiH.

Također, pohvalili su delegaciju BiH i naveli da se rijetko sreću sa tako ozbiljnim šesnaestogodišnjacima koji odlično govore engleski jezik.

Naša Emina Horić, facilitatorica grupe Dječiji parlament grada Zenice, prenosi svoje utiske: “Kako sam vidjela, ni djecu uzbuđenje ne popušta još uvijek. Već pričaju da ne znaju kako će da se skoncentrišu na školu nakon ovot divnog ličnog iskustva. Njihovo divno lično iskustvo, kako ga opisuju i sami, sastanak sa Komitetom će da pomogne djeci naše domovine. Mislim da je netačna izjava:”Na djeci svijet ostaje.”. Ne ostaje. Djeca imaju svijet u svojim rukama već. Odrasli su tu samo da im pomognu. Ponosna sam na naše parlamentarce i drago mi je što smo imali ovu divnu priliku.”

Iako su djeca, dovoljno su pametni da onimja koji otvoreno krše njihova prava pokažu da ih neće ušutkati i da će oni- djeca, ostati borci za svoja prava. Djeca vam pokazuju da neće dozvoliti da vladate njihovim carstvom. Djeca vam ne dozvoljavaju da im kradete djetinjstvo. Oni sa svojim godinicama, ispravljaju vaše greške i popravljaju svijet, za svu djecu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno