Zenica

Po prvi put u BiH: Jean Monnet Module predmet iz Erasmus+ projekta EK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Po prvi put u BiH: Jean Monnet Module predmet iz Erasmus+ projekta EK- Na Pravnom fakultetu u Zenici počela nastava iz Jean Monnet predmeta “Market freedoms and Human Rights in the EU”

Dana 08.03.2016. godine po prvi put na nekom Pravnom fakultetu u BiH održana je nastava u okviru predmeta zvanog Jean Monnet Module, iz projekta Erasmus+ Evropske komisije.

Predmet je dobio naziv po Jean Monnetu koji se smatra jednim od idejnih tvoraca Evropske unije. Evropska komisija putem Jean Monnet Modula podržava izvođenje nastave iz oblasti evropskih integracija kada se u aplikaciji dokaže da nastavnik i institucija na kvalitetan način istražuju i edukuju iz ove oblasti.

Ove kriterije ispunila je aplikacija prof. dr. Zlatana Meškića, profesora Prava Evropske unije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, koji će u periodu 2015-2018 godine na Pravnom fakultetu u Zenici izvoditi nastavu iz predmeta Jean Monnet Module: “Market Freedoms and Human Rights in the EU” (Tržišne slobode i ljudska prava u EU).

Danas je prof. Meškić održao prvi čas nastave koja se izvodi u savremeno opremljenoj multimedijalnoj sali Pravnog fakulteta, a nastavni proces je uvodnim obraćanjem otvorila doc.dr. Maša Alijević, prodekanesa za nastavu Pravnog fakulteta u Zenici. Ovo je prva uspješna aplikacija za Jean Monnet Module sa nekog Pravnog fakulteta u BiH.

Nastava kao i ispit će se u potpunosti izvoditi na engleskom jeziku. U diplomi polaznika koji uspješno završe predmet nalaziće se predmet prepoznatljiv na evropskom i međunarodnom nivou. Predmet je osmišljen kao interdisciplinaran, tako da mogućnost pohađanja imaju i studenti sa drugih fakulteta Univerziteta u Zenici.

Ipak, u ovoj prvoj godini izvođenja nastave iz ovog predmeta, prijavilo se šest studenata treće godine Pravnog fakulteta u Zenici. Za maj 2016. godine najavljen je okrugli sto u kojoj će gostujući profesori iz regiona i SR Njemačke pored držanja uvodnih izlaganja, slušati i analizirati prezentacije polaznika ovog predmeta. Prezentacije će biti na engleskom jeziku, a studenti će kritički predstaviti odabrane odluke Suda Evropske unije iz ove oblasti.

Cilj predmeta je da pored podizanja svijesti i znanja iz date oblasti, unaprijedi istraživačke i prezentacijske sposobnosti studenata na engleskom jeziku. S obzirom na značaj teme manifestacije, poziv za sudjelovanje u okruglom stolu biće upućen i odgovarajućim predstavnicima vladinog i nevladinog sektora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno