Naše

PLINSKA TOPLANA – I vuk sit i ovce na broju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PLINSKA TOPLANA – I vuk sit i ovce na broju – U toj starinskoj poslovici mi fale još neki akteri kao čoban, gledaoci sa strane pa sam u dilemi šta odabrati.  Jedno je sigurno, Mittal dobija ulogu vuka, gledalace tj. građane za sada ne mogu locirati, a za ulogu čobana imam dva kandidata. Ili je to firma “ZAGREBINSPEKT”, d.o.o Mostar ili neko iz tima za izradu studije.

Za uvod, još uvijek nam je u svježem sjećanju slučaj sa magistarskim radom kadidata Mirjane Kovač koja je tada bila pomočnica Fed. Ministra okoliša, a koji je završio na sudu kao povod za tužbu protiv prof.dr. Samira Lemeša. U navedenom radu je kao krajnji zaklučak izvedena teza na osnovu “naučnog” elaboriranja da je Arcelor Mittal krivac za zagađenje u Zenici sa ne više od 10 do 15 %. Ostalo su kučna ložišta čak i u ljetno doba, pušenje, čevabdžinice, pušenje, golfovi 2, itd. Nakon što je prof. Lemeš opovrgao takvu nauku, akteri, tj. mentori tog rada su optimistički podnijeli tužbu i tražili naknadu za razne vrste povreda od klevete, duševne boli i izgleda najviše povrijeđene sujete. Ta tužba je prošla “križni put” od Općinskog suda u Zenici 2016. pa Kantonalnog suda 2017. do Vrhovnog suda 2018.g. i sva su tri odbacili navode i tvrdenje tužitelja,  a time i potvrdili tvrdnje  prof Lemeša. I ne ulazeći u tehničke detalje ovog “kvazi-naučnog” rada iskristalizovala se i jedna činjenica a to je da su se stvorila dva bloka u ovom slučaju – prvi, krug ljubimaca kompanije Arcelor Mittal i drugi, suprostavljeni čiji su pripadnici na crnoj listi Mittala, tj. oni koji ih stalno napadaju i naravno nikad neće dobiti poziv da urade nešto za njih i još gore, naplate bilo kakve honorare. Mislim da je dovoljno za uvod.

U svjetlu takve klime, pristupilo se izradi Studije o procjeni utjecaja na okoliš, postrojenja nove plinske toplane u kompaniji Arcelor Mittal. Pošto je naručilac studije  kompanija Mittal, naravno da ona i plača pa prije toga i bira članove tima za izradu studije. I gle čuda, vođa tima je pripadnik onog prvog pomenutog bloka ( treba li se uopšte čuditi ovom izboru ), a za scenografiju je odabrana firma “ZAGREBINSPEKT”d.o.o Mostar, čiji se direktor pojavljuje samo na naslovnoj strani i nigdje više, kao uostalom ni jedan zaposleni ove renomirane firme. Treba li ovdje iznositi stav da ovakve studije mora preko FMOIT  uraditi akreditovana firma izvan utjecaja naručioca sada nećemo elaborirati. Zato su ovdje osvanuli domači stručnjaci što je i logično jer bi trebali više znati o Koksari, koksnom plinu, metalurgiji nego o mediteranskim biljnim vrstama ili hercegovačkom duhanu, od kojeg se takođe umire. Po kojem se kriteriju biraju učesnici projekta nečemo raspravljati, osim one napomene da je neko na crnoj listi Mittala ili listi dokazanih prijatelja ove kompanije. I da možda usput Mittal naknadno ispuni i onu klauzulu iz kupoprodajnog ugovora o nikad ostvarenoj saradnji sa Metalurškim institutom u Zenici. Ali,  nisam siguran da je MIZ akreditiran onako krovno kao “ZAGREBINSPEKT” i još gore, ne možete dobiti honorar za nešto što može biti dio redovnog radnog zadatka. I nećemo više o izboru saučesnika na izradi studije, s tim da čemo se o tehničkim detaljima i zaboravljenim problemima oko koksare i kosnog plina javiti naknadno.

Pošto je potrebno proći i javnu raspravu o ovoj studiji na web stranici FMOIT je objavljen 28.08.2018.g. oglas o pokretanju Javne rasprave. Da bi to obavili kako zakon nalaže, Studija se mora dati na javni uvid, pa čemo je i iznjeti na sunce javnosti ovim putem.  Završna javna rasprava će se obaviti 24.09.2018.g. u Velikoj sali Grada Zenice u 11h. Svoje pismene primjedbe možete dostaviti ili na FMOIT u roku mjesec dana od dana objave ili donijeti na zakazanu raspravu.  Sretna nam nova plinska toplana, izgrađena na puno tajnovitih osnova i rješenja, koja su i u sferi poslovnih tajni, ali od kojih i dalje ovisi i vaše zdravlje i hoćete li prije vremena na Prašnice.

DOWNLOAD: AMZ – Toplana Zenica – Studija PUO

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno