Biznis

Plinovod od Zenice ka sjeveru koči RS

Gasovod ka sjeveru koči RS
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Plinovod od Zenice ka sjeveru koči RS – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu potvrdio kako nije “mrtav” projekt gradnje magistralnog plinovoda kojim bi se BiH povezala s plinskom mrežom u Hrvatskoj.

Projekt je predviđao povezivanje plinovoda od Zenice prema Bosanskom i Slavonskom Brodu. BiH bi na taj način preko Hrvatske dobila poveznicu s europskom plinskom mrežom i prestala bi ovisiti o nabavi plina isključivo iz Rusije, kao što je to sada slučaj.

Gradnji plinovoda Zenica-Slavonski Brod dosad su se odlučno protivile vlasti Republike Srpske, a posebice predsjednik tog entiteta Milorad Dodik. Njihov je plan bio zadržati oslonac isključivo na ruskom plinu, odnosno osigurati novi priključak na prije planirane projekte Južnog ili Turskog toka, koji su u međuvremenu propali zbog geopolitičke situacije.

Šarović je potvrdio kako je Europska unija i dalje spremna izdvojiti sredstva za izradu planske dokumentacije za gradnju plinovoda Zenica-Slavonski Brod u iznosu od oko milijun eura.

“Ta su sredstva samo stornirana”, kazao je Šarović, ocijenivši kako bi promjene na geoplitičkom planu mogle potaknuti i vlasti u BiH na aktivaciju projekta gradnje plinovoda prema Hrvatskoj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno