Info

Plavi dizel u korist poljoprivrednika u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i cestarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, da mišljenje o toj inicijativi.

Na taj način Vijeće ministara dalo je podršku stvaranju povoljnijih uvjeta privređivanja za primarne poljoprivredne proizvođače u BiH, koji su već duži period izloženi nepovoljnim klimatskim uvjetima (poplave, suša, požari itd.), a koji su rezultirali enormnim gubicima.

Predloženo oslobađanje od plaćanja akcize (0,30 KM/l) i cestarine (0,15 KM/l za ceste i 0,10 KM/l za izgradnju autocesti) predstavljalo bi privrednim subjektima u ovom trenutku i velik poticaj za njihovo buduće poslovanje.

Istovremeno im se stvaraju povoljniji uvjeti u pogledu konkurentnosti u odnosu na privredne subjekte iz našeg okruženja, koji su u svojim zemljama oslobođeni plaćanja akciza i cestarina na plavi dizel.

To je važan korak u procesu stvaranja povoljnijih uvjeta za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, što je preduvjet za daljnji razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje i porast zaposlenosti u toj oblasti, čime bi bila povećana konkurentnost bh. proizvođača i povećana vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama CEFTA-e i Evropske unije u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama predstavljaju jednu od mjera koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila na 61. sjednici Predstavničkog doma i 37. sjednici Doma naroda.

Oslobađanje od plaćanja akcize i cestarine na dizel gorivo uživala bi samo registrirana poljoprivredna gazdinstva, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno