Info

Platnene pelene – zašto i kako ih koristiti i održavati?

Platnene pelene Artesana
Platnene pelene Artesana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odlučili ste se na platnene pelene i sada ne znate odakle biste krenuli. Nadamo se da će Vam upravo ovaj vodič olakšati početak ili prelazak na platnene pelene.

Autor: Artesana

Na žalost, još je puno onih koji će vas odgovarati od te odluke, zbog neupućenosti i neznanja, ali kao što je inače slučaj i sa svim ostalim, vi ste roditelj i imate puno pravo da stojite iza svojih odluka, a mi ćemo vam pomoći tako što ćemo dati puno razloga zbog kojih se treba odlučiti na platnene pelene.
Nabrojaćemo samo neke od njih:
– Sigurnije i zdravije za bebe. Mada se teško oteti utiscima marketinških trikova kojima se služe proizvođači jednokratnih pelena, platnene pelene JESU zdravije za bebe. One ne sadrže hemijske supstance koji urin pretvaraju u gel koji se u štetnom obliku ponovo preko kože vraća u krvotok djeteta kao što je slučaj sa jednokratnim. Dodaćemo da ove supstance dodatno iritiraju nježnu kožu bebe, što često izaziva alergijsku reakciju, te povećavaju temperaturu unutar pelene u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi, što može utjecati na razvoj neplodnosti u kasnijoj dobi.
– Sigurnije za okolinu – Jednoj jednokratnoj peleni treba nekoliko stotina godina da se razgradi, a pri razgradnji se dodatno otpuštaju štetni gasovi. Zamislite koliko jednokratnih pelena potroši jedno dijete u toku 2,5 godine? Svaka pelena dodatno upija tečnost i do 100 puta svoje težine. Za razliku od jednokratnih, prirodni materijali od kojih se prave platnene pelene, relativno brzo se razgrađuju, a za njihovu proizvodnju se potroši puno manje resursa.
– Ekonomičnije – Mjesečno za jednokratne pelene roditelji izdvajaju u prosjeku 100KM (50E). Kupovinom platnenih pelena ne samo da ćete uštedjeti (kako su neki izračunali, platnene pelene su 4x jeftinije), nego ih može koristiti više djece
– Brže odvikavanje – Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.

Vrste platnenih pelena
Mame su često zbunjene velikim izborom modela platnenih pelena. Razlog tome je činjenica da svaka mama sugestijama i idejama doprinosi razvoju postojećih modela i nastajanju novih.
Vrlo teško je nekome ko tek počinje objasniti sve vrste, posebno zbog toga što ne odgovara svakoj bebi isti kroj/oblik pelene, dok neke mame preferiraju krojeve ili oblike i kombinuju po svom ličnom izboru.
Ipak moglo bi se reći da se platnene pelene dijele na dvije vrste: tetra-švedske pelene koje su koristile naše mame (u kombinaciji sa nepropusnim gaćama) i moderne (šivene) platnene pelene (ili skraćeno MPP).

Kod tetra pelena imate prilično jednostavnu varijantu: Pelene zamotate oko bebe, eventualno učvrstite kopčama ili švedskom pelenom i stavite nepropusne gaćice. Moderne platnene pelene sašivene su u obliku gaćica koji se kopčaju plastičnim drikerima ili čičkom. Zavisno od vrste nekad je nepropusni sloj prišiven direktno, a nekad je potrebno na to obući nepropusne gaćice.

TETRA pelene: Ove pelene pravougaonog oblika su neizostavan dio dječije opreme i proizvode se od tetra platna koji osim što je nježno za dječiju kožu i jako dobro upija. Prilikom motanja možete koristiti različite načine ( eng. fold) kako bi što bolje se oblikovale, korištenje zaštitnih gaćica je obavezno. Prednosti su što se jako brzo suše, te su jeftinije i šire dostupne ( možete ih nabaviti u svakoj apoteci). Prilikom kupovine, birajte one s gušćim tkanjem jer bolje upijaju.
Nešto slično tetra pelenama su prefoldi ili presavijene pelene. Od istog su materijala kao i tetre, a njihova je prednost što su već složene i savijene u slojeve pa zbog toga ima manje motanja. Također ih je potrebno pričvrstiti snappy kopčom te preko njih staviti cover, tj. nepropusne zaštitne gaćice.

Pamučne moderne oblikovane pelene koje trebaju zaštitne gaćice pravimo u nekoliko verzija:
Split pelene – ove pelene imaju drikerima pričvršćene uloške i zbog toga je sušenje olakšano. Ove pelene dolaze sa dva uloška.
Bikini split – Identične su split pelenama ali su malo uže između nogica, što nekim bebama savršeno odgovara.
Noćne pelene – Split pelene sa poboljšanim upijanjem i dodatnim ulošom.
Booster – dodatni uložak koji povećava upijanje

Zaštitne gaće i AI2 pelene:
Zaštitne pelene: Stavljaju se preko platnenih pelena kako bi osigurale da njihov sadržaj ne curi na bebinu odjeću. Izrađujemo ih od posebnog materijala koji je presvučen poliuretanskim nanosom (PUL) što ih čini vodootpornim ali zrakopropusnim. Zaštitne pelene izrađujemo jednoj (OS) veličini koja je prilagođena svim uzrastima, kao i veličinama S/M/L/XL/XXL i na zahtjev. Kopčaju se čičkom ili drikerima.
AI2 (All in 2) pelene: To je vrsta zaštitnih pelena, ali za razliku od običnih zaštitnih, unutrašnost sadrži dva džepa za lako umetanje npr. tetra pelene ili posebno prilagođenih uložaka. Izrađujemo ih u jednoj (OS) veličini koja je prilagođena svim uzrastima, kao i veličinama S/M/L/XL/XXL na zahtjev

Sve u jednom / AIO pelene
Ove pelene su sašivene sa nepropusnim slojem tako ne trebaju dodatne zaštite. Unutra se, zbog lakšeg sušenja, nalaze dva uloška koji su pričvršćeni drikerima.

Pranje i održavanje pelena

Prvo pranje
Prije prve upotrebe nove pelene operite kao i ostali veš. Nakon svakog pranja on će bolje upijati stoga nema potrebe da ih posebno potapate prije pranja kako bi bolje upijale. Možete ih prati na temperature 60 stepeni, uz dobro doziranje deterđenta

Pranje pelena
Pelene isključivo dojenih beba prvih 6 mjeseci (do uvođenja čvrste hrane) nije potrebno posebno tretirati. Dovoljno ih je isprati od kakice, staviti u kantu gdje će čekati pranje.
Pelene beba koje su na dohrani ili čvrstoj hrani potrebno je isprati od urina, ukloniti sadržaj stolice,te odložiti.
Prljave pelene možemo čuvati na dva načina: u kanti punoj hladne vode ( u koji dodamo kašičicu deterdženta) ili u otvoenoj kanti bez vode (suha metoda).
Pelene je dovoljno prati na 60C. Prije pranja, zakopčajte čičak trake, kako se u pranju ne bi hvatale za ostale pelene.
Savjetujemo i pretpranje i duplo ispiranje kod starije djece i zaprljanih pelena.
Iako je 60C sasvim dovoljno da se ubiju sve bakterije, možete ih povremeno oprati i na 90C
Peglanje, osim lične relaksacije, nije potrebno.

Pranje zaštitnih pelena
Prljave zaštitne pelene te zaštitne gaćice (Ai2 / Cover) treba prati na temperaturama do 60 stepeni sa normalnom dozom praška za pranje. Također, lako se peru i ručno, pod mlazom tekuće vode Zaštitne pelene i AI2 je potrebno sušiti na zraku, sušilica ili direktno sušenje na radijatoru bi ih mogla oštetiti usljed djelovanja visokih temperatura.

Koje deterdžente da koristim?
Neki deterdženti sadrže sastojke kao što su parfemi, boje, optički izbjeljivači, i omekšivači koji mogu ostaviti talog na tkanini.
Preporučujemo da koristite deterdžente koji ne sadrže ove dodatke i koji su ekološki prihvatljiviji. Deterdženti koji se pojavljuju na tržištu posebno namjenjenu bebinoj odjeći ne moraju biti bolji, kupujte deterdžente kojima ste već zadovoljni I koji ne izazivaju iritacije.
Količinu deterdženta prilagodite uputama. Iako na internetu često čitamo kako je platnene pelene potrebno prati sa malo ili nikako praška za pranje, naše iskustvo,a i mnogih drugih mama je pokazalo da premalo deterdženta stvara mnoga problema. Previše deterdženta stvara talog i može izazvati iritacije dječije kože, a premalo ne očisti dobro tkaninu. Čista pelena je čista samo onda kad ne miriše ni na šta!
Soda, sirće, domaći sapuni nisu dobar prijatelj pelenama. Voda, deterdžent, sunce i povremeno mala količina dezinfekcijskog sredstva je dovoljna da pelene budu čiste. Mi ne preporučujemo korištenje bilo kojeg drugog aditiva kod pranja platnenih pelena. Aditivi mogu narušiti vodonepropusnost i elastičnost materijala.
Sirće se nikada ne smije koristiti u vodi koja je već kisela te korištenje sirćeta u već kiseloj vodi može dovesti do rastezanja gumica i pucanja materijala. Osim toga, sirće i soda mogu promijeniti pH vrijednost pelene što dovodi do iritacije kože. Domaći sapuni za pranje nisu dobri iz razloga što su to i dalje sapuni i nemaju snagu deterdženta.
Nije dokazano da eterična ulja mogu pomoći dezinfekciji pelena. Kap eteričnog ulja ne može učiniti ništa u kanti punoj prljavih pelena. Problematično je i korištenje eteričnih ulja na koži djecu mlađoj od godine.

Fleke na pelenama
Najbolji način da uklonite fleke sa pelena je “sunčanje”. Poželjno je sušiti opran veš na suncu, kao i izložiti sunčevim zracima jer oni pozitivno utiču na uništavanje štetnih mikroorganizama.
Smrdljive pelene
Ako pelene smrde, ponovo ih operite. Moguće da nisu dobro oprane ili se nakupilo previše deterdženta. Operite ih ponovo, ali bez deterdženta. Isto važi i za pelene koje smrde na amonijak.

Kakica i platnene pelene:
Iako mnogi osjećaju gađenje pri samoj pomisli da će morati da peru ukakane pelene, napominjemo da ovaj prirodni fiziološki proces ne treba da bude prepreka platnenopelenaštvu. Na tržištu postoji određeni broj proizvoda koji će olakšati ispiranje pokakanih pelena. Prije svega tu su gumene rukavice (koje možete kupiti u svakom dućanu), zatim tuš koji možete namontirati na vodokotlić i kojim ćete ispirati kakicu direktno sa pelene (možete to raditi i sa klasičnim tušem ako je blizu wc šolje), i tzv lineri tj. papirići koje stavljate u pelene i bacate zajedno sa kakicom.

Kako beba raste, tako i se mijenja i njena ishrana i stolica.
1 -6 mjeseci
Stolica isključivo dojene bebe je lako rastvorljiva u vodi, dovoljno je da je isperete pod mlazom vode. Obzirom da većina isključivo dojenih beba ima eksplozivne kakice, papirići neće biti od posebne koristi.
Bebe hranjene formulom imaju nešto gušću stolicu i nju je potrebno ukloniti prije pranja u mašini, pa stoga preporučujemo upotrebu mini tuša, te papirića

6 mjeseci do odvikavanja
Kako beba počinje sa dohranom, tako i njena stolica postaje konkretnija i nju je potrebno ukloniti prije pranja u mašini, pa stoga preporučujemo upotrebu mini tuša, te papirića. Nekad će biti dovoljno da samo sadržaj pelene istresete u wc šolju.

Šta su papirići ili lineri i kako se koriste.
Papirići za pelene olakšat će vam održavanje platnenih pelena, ako su samo mokri možete ih oprati sa platnenim pelenama i ponovno koristiti, a ukoliko su ukakani samo ih sa stolicom možete baciti u WC šolju. Zbog mogućnosti začepljenja ne preporučuje se bacanje u stare odvode.

S ljubavlju, vaša Artesana

Posjetite našu Facebook stranicu:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno