Biznis Zenica

Platnena Majstorica Bubamara iz Zenice: Platnenim proizvodima mijenja svijet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanita Kurbegović Huskanović iz Zenice sa 32 godine može se pohvaliti sa značajnim poduzetničkim uspjehom. Ova majka troje djece već četiri godine uspješno posluje kao vlasnica Brenda PM Bubamara koji proizvodi platnene pelene I uloške. Ovo nije njen jedini posao. Zaposlena je i kao spoljni saradnik na Ekonomskom fakultetu u Zenici.

Saniti u svemu pomaže njen tim na koji je jako ponosna.

“Tim Pm Bubamare čini širi krug osoba, od menadžera proizvodnje, moje saborkinje od prvih dana dipl.ing.hemije Aldine Nezić, preko moga muža dizajnera dipl.ing.arh. Aldina Huskanovića, pa do mojih poslovnih kolegica čije vrijedne  ruke su najzaslužnije za svaki proizvod koji se proizvede u radionici”, kazala nam je Sanita.

Na ideju da počne proizvoditi platnene proizvode došla je zahvaljujući prijateljici.

“Kada postanete majka onda dobijete još jedne oči kroz koje gledate svijet. Kahva sa prijateljicama je ispunjenija zbog razgovora o najboljim praksama tokom bebećih dana. Zaista, kada se vratim retrospektivno, floskula koja kaže :“Okružite se pozitivnim ljudima, da biste i vi bili!“, itekako ima smisla. „Pozitivni ljudi“ imaju konotacije svega onog Dobrog u čovjeku kojeg žele podijeliti drugima. Upravo tako sam i ja saznala za jedan cijeli platneni svijet”, ispričala nam je.

Njena prijateljica joj je prije osam godina zagolicala maštu sa informacijom o platnenim pelenama, higijenskim platnenim ulošcima  te zdravim životnim stilom.

“Sjećam se da sam pretraživala informacije, te poželjela da napravim jedan takav komad za svoju bebu, bebe oko sebe, za sebe i moje prijateljice te sve bebe i žene na svijetu”, prisjeća se.

Stjecajem okolnosti, njena svekrva je bila iskusna šnajderica I nezaposlena. Ona joj je pomogla da napravi prve krojeve. Tako su isprobale i prodale prve komade.

Selidba u Katar

“Kako se obim posla povećavao tako se i uža porodica uključivala u aktivosti. U međuvremenu, smo muž,ja i moja djevojčica otputovali u Katar, a Bubamara je nastavila svoje postojanje i komunikaciju na relaciji Katar-Bosna gdje su posao obavljale svekrva Selma i njena kćerka Aldina”, kazala je.

Nakon dvije godine od odlaska u Katar, vidjela je otvoren poziv za Sarajevo Business Forum Start-up Challeng.

“Bila sam odlučna da se prijavim, što sam i uradila. Nakon dolaska u Bosnu i uspješnog takmičenja Aldine i mene, odlučila sam da želim ostati u BiH i posvetiti se napretku Bubamare. Željela sam da dam svoj doprinos razvoju bosansko-hercegovačkog društva i privrede”, naglasila je.

To je i uradila.

Platneni asortiman

Pm Bubamara proizvodi platneni asortiman proizvoda koji zamjenjuje jednokratne proizvode. U ponudi su dvije linije proizvoda:

Za bebe i djecu: platnene pelene, gaćice za odvikavanje od pelena, podloge za presvlačenje, siperi…

Za žene: različite veličine platnenih menstrualnih i nemenstrualnih uložaka, ulošci za inkontenciju, tiferi za dojilje, menstrualne gaćice, blaznice za šminku.

Zero waste

Sanita smatra da naša kultura ima u sebi “zero waste”/stil života bez otpada. Njen je posao da samo vratim stilove koje su prakticirale naše nane i majke.

“Zero waste nije ništa novo, nametnuo nam se sada kao pokret uslijed velike obijesti  u proteklom desetljeću, dva, uslijed nesagledivog konzumerizma koji nas zadesio. Uslijed te obijesti, bilo je nužno smisliti stil koji će smiriti naše  ekonomske potrebe koje gomilaju otpad (prosječan građanin Evrope baci oko 11kg odjeće u godini) i vratiti naš život na umjeren životni stil”, pojasnila je.

Odličan model zero waste stila Sanita je pronašla u Zeničkom vrtiću “Sindibad”, a vjeruje da i skoro svaki vrtić u našoj državi primjenjuje ovakav stil.

“Tete u vrtiću kao I naše nane i majke čuvaju svaku kanticu od pavlake. Koriste je za aktivnosti ručnog rada veza na džerdžefu, čuvaju kartonske ostatke od toaletnih papira kako bi pravile neke životinjice i sl. To je zero waste. Nije istinski zero waste da kada saznaš za zero waste da  baciš sve plastične proizvode iz kuće i pokupuješ drvene, šta onda sa plastikom koju si bacio?”, pita se.

U planu za održiv razvoj su uvrštene i edukativne aktivnosti za djecu.

“To jeste rast novih generacija uz cirkularnu ekonomiju, gdje ništa ne završava kao otpad, a to smo mi već imali u našoj kulturi samo ga trebamo zadržati i promovisati”, ističe.

Kupci su oduševljeni

Oko 20 platnenih pelena mijenja 4000 jednokratnih pelena godišnje. Kako doprinose zdravlju korisnika platneni proizvodi doprinose i zaštiti okoliša. To je jedan od razloga sve veće potražnje za ovim proizvodima. Stalno dobijaju poruke poput: “Sad bez platnenih uložaka ne mogu da živim…”, “Moja beba nikada nije dobila osip u platnenim pelenama…”, “Platnene pelene su pomogle mojoj bebi kod pravilnog formiranja kukova, jer je imala probleme“.

“Naši kupci su osobe kojima je upotreba ovih proizvoda promjenila živote na bolje, to su njihove riječi i mi ne možemo sakrivati našu sreću zbog toga. Mislim da žene isto trebaju da osvijeste to da je dio na kojem koristimo uloške nekako najosjetljiviji dio i šta mi radimo, stavljamo plastiku s hemikalijama, pa se čudimo kako se povećao  broj raznih oboljenja  reproduktivnog trakta?!”, naglasila je.

Perivi proizvodi

Svaki proizvod svojim benefitima na različite načine pomaže zdravlju te čuva našu okolinu od otpada. Osnovne karakteristike proizvoda su da su zdravstveno sigurni, ekološki prihvatljivi i finansijski isplativi.

“Platnene pelene i platneni ulošci su napravljeni od prirodnih materijala koji su kompatibilni sa ljudskim tijelom pa ne izazivaju alergije, niti ispuštaju mirise i gelove u vidu hemijskih elemenata koji se mogu apsorbovati preko kože u krvotok. Baby pamuk, konoplja,bambus su samo neki od  materijala koje koristimo u našoj proizvodnji”, pojasnila je.

Prednost platnenih pelene je što su perive, dovoljno ih je ok 20-ak i nekoliko spoljašnih nepropusnih zaštita/covera da bi se koristili dvije godine koristili. Platneni ulošci su također perivi, dovoljno ih je od 20-30 kmada različitih veličina i mogu trajati godinama. Menstrualne gaćice su jedan novi i inovativan proizvod na našem tržištu i za Bubamaru su nešto posebno.

“Ponosni smo na cijeli naš tim,na sve naše proizvode, a najviše na sve naše korisnike.  Da bi koristili platnene proizvode moraju imati određene pozitivne navike u svojim životima. Moraju biti promjena u svijetu. Mi svjedočimo ogromnim pozitivnim promjenama, a isto tako I radimo na njima. Vidimo ih svakodnevno. To je naš ponos”, naglasila je.

Žele postati lider u regiji po proizvodnji pamučnih proizvoda

Trenutno su lider u Bosni i Hercegovini u proizvodnji i prodaji higijenskih  platnenih proizvoda koji zamjenjuju jednokratne. Cilj im je da u budućnosti postanu lider na tržištu u regiji. Na tome već intenzivno radie te bilježe veliku zainteresovanost.

“Znanja i vještine koje smo stekli tokom 8 godina poslovanja u ovoj struci, smatramo našom glavnom  prednošću. Nastojimo da budemo održiva firma i da primjenjujemo preporučene standarde poslovanja prema našoj okolini, zaposlenima i u našem upravljanju u poslovnim aktivnostima”, ističe Sanita i dodaje:

“Što se tiče proizvoda, u planu je rad na značajnom projektu, za kojeg se nadamo da će umnogome olakšati djeci sa poteškoćama u razvoju kao i njihovim roditeljima”.

Njihova radionica je smještena u Zeničkoj Poslovnoj zoni 1 u prostorijama Zeničke razvojne agencije već četiri godine.

“Zahvalni svima onima koji su doprinijeli i doprinose nastanku i radu inkubatora. Inkubatori su nevjerovatna prilika za mlade start-upove da na licu mjesta stiču znanja i iskustva koja im pomažu u svakodnevnom poslovanju. Nije mala stvar biti u centru dešavanja važnih poslovnih događaja, te iz tog razloga savjetujemo sve star-upove da svoje prve lokacije biraju ondje gdje je koncentracija biznisa, udruženja, poslovnih aktivnosti u njihovim gradovima”, poručila je vlasnica Bubamare.

Još mnogo toga možete saznati na instagram profilu @platnenamajstorica i web shopu www.platnenamajstorica.ba.

Izvor: E.O. akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno