Biznis

Plate žena u BiH manje u prosjeku za 300KM u odnosu na muškarce – Sretan 8. mart

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Plate žena u BiH manje u prosjeku za 300KM u odnosu na muškarce – Sretan 8. mart  – Dočekujemo još jedan 8. mart uz uvijek aktuelno pitanje – kakav je i da li se popravlja položaj žena u poslovnom svijetu u BiH ? Još jedan 8.mart uz statistike u korist muških kolega.

Istraživanje portala Posao.ba na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuju da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju platu u odnosu na muške kolege.

Plata.ba je servis za online istraživanje plata u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plata, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na bh. tržištu rada.

Na osnovu podataka pomenutog istraživanja, najviša plata žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju platu 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plate žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558.

Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji Menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plata menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Takođe na poziciji Direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju platu 2.013 KM, muškarci 1.918.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja „Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Takođe, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

Poredeći željena očekivanja visine plate kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne sa platom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje sa porastom očekivanih plata, pa tako 19% žena kaže da bi bilo zadovoljno platom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23% muškaraca. Sa platom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15% žena, odnosno 18% muškaraca.

Interesantan podatak je svakako da su osobe koje imaju platu veću od 2.000 KM polno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju platu veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege.

U istraživanju „Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje da li bi i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za ličnu svrhu te mobilnog telefona.

Podaci takođe pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno