Politika

Plate funkcionera u BiH triput veće nego u Srbiji: platne liste svih državnika u regiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Plate funkcionera u BiH – Tako tri člana Predsjedništva BiH mjesečno dobiju svaki po 2.500 eura. Mjesečna plata predsjednika Savjeta ministara BiH iznosi oko 2.300 eura.

Plate najviših zvaničnika u Hrvatskoj nešto su niže od slovenačkih, a na istom nivou su sa platama članova Predsjedništva BiH, piše Večernji list.

U Srbiji se ovih dana u dijelu javnosti povela rasprava o platama predsjednika i premijerke te države. Tako srpski predsjednik Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1.100 eura, a mjesečna neto plataa srpske premijerke Ane Brnabić je 872 eura.

U poređenju sa susjednim zemljama, srpski najviši državni zvaničnici imaju najniže plate. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima trostruko veću plaću od svoga srpskog kolege – oko 3.000 eura, a u istom su odnosu plate hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpske premijerke Brnabić jer Plenković mjesečno zaradi oko 2.600 eura.

Hrvatska je po visini primanja najviših političara pri vrhu u regionu, analizira Vecernji.hr, samo Slovenci plaćaju više svog predsjednika i premijera, ali ta razlika u odnosu na Hrvatsku nije velika. Slovenački predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade oko 3.500 eura.

Uz bok platama hrvatskih političara su političari u Bosni i Hercegovini, koja ipak nije toliko ekonomski jaka kao Hrvatska. Tako tri člana predsjedništva BiH mjesečno dobiju svaki po 2.500 eura. Mjesečna plata predsjednika Savjeta ministara BiH iznosi oko 2.300 eura.

U Crnoj Gori predsjednik mjesečno prima neto platu od 2.400 eura, a premijer oko 200 eura manje.

U Makedoniji su predsjednička i premijerska plata otprilike na nivou sa onom u Srbiji, ali ipak nešto veće i iznose 1.400 eura za predsjednika države i 1.300 eura za predsjednika Vlade.

Od drugih članica EU, a koje su po razvijenosti usporedive s Hrvatskom, najzanimljiviji je podatak o plataama rumunskog predsjednika i premijera koji mjesečno zarade oko 1.400 eura neto. Puno veće plate od njih imaju poljska premijerka i mađarski premijer – 3.800, odnosno oko 5.000 eura.

Izvor: slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno