Info

Plan aktivnosti u okviru Vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2022.”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Program ovogodišnje ,,Lastavice” bit će upriličen od petka 29. jula do nedjelje 7. augusta 2022. godine.

U petak 29. jula u 10:00 sati planirana je press-konferencija i otvaranje Manifestacije ispred Muftijstva zeničkog, zatim će hutbu u džematu Seoci održati muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi bit će upriličen program “Večer Kur’ana“.

Predavanja u okviru programa „Večer Kur’ana“ održat će mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj i muftija zenički. Odlomke iz Kur’ana proučit će hafizi sa područja Muftiluka zeničkog, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Prijevoz autobusom obezbjeđen je ispred Islamskog centra u Zenici u 19:30 sati, a povratak iz Vranduka je nakon jacija-namaza.

– U nedjelju 31. jula u 7:30 sati, bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Tragom bosanskih bogumila“. Planirana tura bit će realizirana maršutom: Postojan, Markov kamen, Plato Lastavica, Radinovići koju će predvoditi licencirani planinarski vodič Afan Abazović.

Također, kao i prethodnih godina prijevoz iz Zenice je obezbijeđen kao i ručak za učesnike. U ponedjeljak 1. augusta ispred zgrade Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Šta su nama bogumili”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program ,,Priča o Bosni i Bošnjacima“. Na tribini će govoriti prof. dr. Ajdin Huseinspahić, prof. dr. Amir Kliko, i hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

U srijedu 3. augusta u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta „Stara Čaršija“ u Zenici planirana je promocija knjige „Tesavvuf i društveni kontekst“ autora prof. dr. Sedada Dizdarevića. Promotori pored autora knjige bit će dr. Mubina Moker i muftija zenički prof. dr. Mevludin Dizdarević.

U subotu, 6. augusta poslije akšam-namaza na platou Lastavice bit će organiziran mevlud i zikr koji će proučiti hor Medžlisa Islamske zajednice Doboj, a predavanje će održati hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom.

Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 7. augusta s početkom u 11:00 sati, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije goraždanskog Remzije-ef. Pitića.

Pozivamo cijenjene džematlije da prisustvuju programima koji su planirani u okviru ovogodišnje Vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2022.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno