Biznis

Plaća povećana za 230 KM: Potpisan kolektivni ugovor, zadovoljni i rudari i Vlada FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je potpisan granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor, koji će važiti do 31. decembra 2022. godine uz mogućnost produženja za još dva mjeseca, potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH. Prema ovom dokumentu, svim radnicima u rudnicima u FBiH plaća će biti povećana za 230 KM.

– U posljednjih 15 dana intenzivirali smo pregovore. Pokušali smo pronaći kompromisno rješenje i uspjeli smo. Period ispred nas iskoristit ćemo za dogovor za novi kolektivni ugovor.

Zahtjev rudara bilo je povećanje plaća za 20 posto, ponuda Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići bila je oko osam posto. Na kraju smo došli do rješenja koje nije standarno. Načinili smo pravdu prema onim sa najnižim plaćama. Restrukturiranje rudnika mora se nastaviti, za jednu godinu više od 1.000 radnika otišlo je iz rudnika – rekao je Nermin Džindić, federani ministar energije, rudarstva i industrije.

Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom.

– Dva sindikata djelovali su kao jedan. U narednih sedam mjeseci pokušat ćemo usaglasiti sve stavke novog kolektivnog ugovora. Mislim da bi svi trebali biti zadovoljni, većina u potpunosti, a manji broj uposlenih sa najvećim plaćama djelimično – kazao je Lačić.

Istog mišljenja je i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

– Ovo je kvalitetno rješenje, a put do njega nije bio lak. Imamo kolektivni ugovor na snazi od 1. maja 2022 koji će trajati do kraja godine. Nismo htjeli na duži period jer želimo imati mogućnost reagovati zavisno kako se bude razvijala situacija. Imamo obavezu osigurati potrebne količine uglja, čeka nas teška zima. Nažalost, rudnici ostaju bez radnika – izjavio je Husić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno