Zenica

Pivić: Zenički univerzitet uprkos opstrukcijama “privatnog sindikata” dobio novi kolektivni ugovor

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Sindikata visokog obrazovanja ZDK Đevad Hadžić i ministar obrazovanja ZDK Mirza Mušija danas su u zgradi Vlade kantona potpisali novi kolektivni ugovor koji će važiti naredne tri godine.

Saga oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora za uposlene u visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona privedena je kraju današnjim potpisivanjem kolektivnog ugovora kojem je osim gore navedenih prisustovovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić te ministrica finansija Dženana Čišija.

Pivić je kazao da je danas ispunjeno ono što je najavljeno, a to je da će svi uposlenici UNZE dobiti povećanje plate za 250 KM, povećanje putnih troškova s gornje granice sa 250 na 350 KM te besplatni doktorski studij za sve asistente koji budu doktorirali na UNZE.

“Imali smo određene prepreke gdje je menadžment smatrao da treba biti procentualno povećanje dok smo mi insistirali da to bude linearno i jednako za sve uposlene. Dževadu bih se zahvalio na fer i korektnom zagovaranju interesa uposlenika visokog obrazovanja. Bilo je određenih pokušaja, kako sam ja to nazvao, da privatni sindikati ospore ovaj kolektivni ugovor”, kazao je Pivić te dodao:

“Svi pokušaji, pritisci i okupljanje pojedinih nastavnika govore da je to bio bezuspješan pokušaj osporavanja potpisivanja veoma značajnog kolektivnog ugovora. Sada slijedi analiza onog što imamo na UNZE, a to je pitanje funkcionalnih dodataka. Nemamo ništa protiv toga, ali imamo protiv toga da neki imaju 2-3 dodatka, a neki ne i da postoji 130 funkcionalnih dodataka”, dodao je Pivić.

Istakao je da želi da UNZE podigne se na ljestvici uspješnosti univerziteta i da se vrati na mjesto gdje je bio s obzirom da je njegov pad u zadnjih nekoliko godina itekako ugrozio njegovu reputaciju.

Kazao je i da će funkcionalni dodaci biti uređeni.

“Funkcionalni dodaci će biti definisani programima i standardima i normativima kod plaća tako da ćemo definisati šta su funkcionalni dodaci i koliko će se platiti. Rektor je sam sebe imenovao za šefa katedre, ima i funkcionalni dodatak na rektora, dobra primanja i sve to nije problem, ali moraju raditi”, zaključio je Pivić.

Hadžić se zahvalio pregovaračkom timu UNZE i Ministarstva obrazovanja ZDK te je naglasio da je ovo najvažniji dokument.

“U svakom procesu postoje šumovi, ali snagom kolektivnog djelovanja i jedinstva pronašli smo dogovor kojim ne umanjujemo ničija prava. Sindikat je davno detektovao probleme koje onemogućavaju razvoj UNZE, a to su loš pravilnik radnih mjesta, nedostatak mladog naučnog kadra i pozicioniranje i traži ćemo da se definišu uslovi za novu sistematizaciju i funkcionalni dodaci da se urede na zakonit način”, kazao je Hadžić te naglasio da očekuje od menadžmenta UNZE implementaciju svih akata novog kolektivnog ugovora.

Ministar obrazovanja ZDK Mirza Mušija je kazao da je za nova povećanja izdvojeno 2,3 miliona KM.

“Najinteresantnije mi je što je sve završeno i nadam se da će se menadžment odrediti i da će sve odluke usvojiti i provesti. Imamo iskustvo i mladost, mlade naučno-istraživačke radnike koji će podići UNZE gdje treba da bude”, zaključio je Mušija.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno